IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възможен ли е нов конфликт в Близкия изток?

Иран и Запада заеха позиции, от които ще бъде много трудно да отстъпят в бъдеще; не се очаква и отстъпване от високите позиции на петрола и златото

13:24 | 26.03.07 г.
Възможен ли е нов конфликт в Близкия изток?

В петък цената на черното злато скочи до нови високи нива, след като иранската революционна гвардия арестува 15 британски войници в, както беше съобщено, иракски териториални води. Днес в Азия черното злато продължи да повишава стойността си, все още водено от новината за ареста, както и от очакванията за засилено търсене на бензин през летния сезон.

Цената на златото също скочи днес, като към момента една тройунция се търгува на ниво от 659,200 долара.

Според говорители на иранското правителство арестът е извършен поради съмнения за контрабанда, след като британските войници са навлезли в ирански води. От Лондон обаче категорично отричат тази информация и твърдят, че техните войници са извършвали рутинен патрул в иракски води.

В Иран е започнало дело, което означава, че 15-те войници могат да бъдат съдени за нелегално пресичане на иранската граница.

Тони Блеър описа ареста на английските войници като „несправедлив“ и нарече международната ситуация „изключително сериозна“, съобщи AP. Блеър коментира пред събрание на ЕС в Берлин, че „няма никакво съмнение, че британските войници са арестувани в иракски (а не ирански) териториални води“.

Иран, която се опитва да стане водач на вълната от антиамерикански чувства в ислямския свят, не закъсня с отговора си и от Техеран изпратиха предупреждение днес на Великобритания и САЩ да не опитват военен удар срещу тях.

Ако Америка започне война срещу Иран, няма да бъде страната, която ще я завърши“, заяви високопоставеният представител на Иранскта армия Мортеза Сафари, цитиран от Ройтерс. „Иранският народ няма да позволи нито един американски войник да стъпи на наша земя“, допълни Сафари.

Иранското предупреждение идва в изключително напрегната международна атмосфера. През февруари изтече срокът, даден на Иран да спре програмата си за обогатяване на уран, което е една от ключовите стъпки при създаването на атомно оръжие. На среща на Съвета за сигурност на Обединените нации вчера международните дипломати, водени от представителя на Обединеното кралство, обявиха единодушно старта на санкции срещу близкоизточната програма, докато „международното общество не бъде убедено, без никакво съмнение, че Иран не се стреми да създаде атомна бомба“. Санкциите до момента включват замразяване на ирански активи в чужбина и оръжейно ембарго.


Иранският външен министър Манушер Мотаки съобщи пред журналисти, че Иран няма намерения да спира програмата си за обогатяване на уран, но решението на ООН за налагане на санкции ще доведе до спирането на сътрудничество на Иран с организацията. Според изявлението на външния министър „дори най-строгите политически и икономически санкции от страна на ООН не могат да накарат Иран да се откаже от легитимните си искания“.

Така и двете страни в спора избраха позиции, от които ще бъде много трудно да се отстъпи в бъдеще. Големият въпрос е дали 15-те арестувани британски войници ще бъдат използвани от „ястребите“ в администрациите на Блеър и Буш като причина за вълна от аргументи за нова близкоизточна военна интервенция.

Бъдещ нов военен конфликт в района би имал сериозен ефект върху петролните пазари, тъй като около една четвърт от световния трафик на петрол минава през протока Хормуз, който свързва Иран и Оман през Персийския залив. Както обикновено става, в моменти на рискова международна атмосфера може да очакваме евентуално задълбочаване на конфликта да покачи и цените на златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още