IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Автоматичното пазаруване набира скорост

Вече има самостоятелно маркиране и плащане при пазаруване в магазин, скоро ще се роди ново поколение „умни колички“... Какво предстои?

15:56 | 09.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Автоматичното пазаруване набира скорост

Пазаруването в кварталния супермаркет скоро може да се превърне в една почти напълно автоматизирана процедура, която не изисква контакт с продавачи или други служители на магазина. Сметките, които си правите, докато пълните количката, може да бъдат напълно забравени, а времето за плащане съкратено двойно.

Такова бъдеще ни очаква според специалисти в търговията на дребно, а въвежданите нови практики на пазаруване в Европа
вече са факт. Френската верига хипермаркети Auchan въведе наскоро експериментално в няколко свои обекта възможност за собственоръчно маркиране на закупените продукти и заплащане в брой на автомат или чрез кредитна карта.

Всъщност идеята за такъв тип разплащане съвсем не е нова и се практикува в някои щатски магазини вече от няколко години. Според много от клиентите там обаче понякога пред касите за самостоятелно таксуване на продукти се оформят по-големи опашки, отколкото пред останалите, заради трудностите, които срещат клиентите при използването на автоматичния пистолет за маркиране.

В Европа фокусът на притеснените от този тип пазаруване е друг – евентуалното закриване на много работни места. Според френските синдикати през 2007 застрашени от съкращения са около 4 хил. души, работещи в Auchan. От веригата съобщиха, че до края на годината предвиждат каси за самотаксуване да има в около 40 от 120-те им магазина. Все пак засега ще се запазят и нормалните каси, тъй като „бързите“ ще са предназначени само за клиенти, закупили до десет продукта. Вероятно за да се запази все пак идеята за бързо пазаруване, тъй като в пиковете часове едва ли десетина човека например ще имат нерви да изчакат някой нов клиент да свикне с технологията и да маркира собственоръчно пълната си с покупки количка.

Разрешаването на този проблем ще е следващата цел в сектора. Вече са предвидени и ново поколение колички за пазаруване, които сами ще отчитат стойността на поставените в тях продукти и на дисплей ще показват получената дължима сума до момента. Това ще стане възможно чрез специален чип вместо баркод на опаковката, благодарение на който купуваните стоки ще се сканират много преди касата.

В България засега единственият сходен момент при пазаруването със самостоятелно маркиране е при измерването на контролни везни на плодовете и зеленчуците в някои магазини. Доста след въвеждането на тези клиентски везни обаче навлизащи нови вериги предложиха измерване на такива продукти директно на касата, което би могло да изглежда като стъпка в обратна посока, но всъщност донякъде съвпада със стратегията за съкращаване на времето, което човек прекарва в чакане в магазина.

Тук сканиращите колички за пазаруване засега изглеждат също толкова далечни колкото и във Франция например, но пък там са изчислили, че ако бъде въведена такава технология, то тя ще доведе до съкращаването на 17 хил. касиерки в големите магазини. Ако пък бъдат включени и служителите в магазините от типа „направи си сам“, магазините за мебели, спортни стоки и т.н., този брой може да достигне 400 хил. души.

Във всеки случай е ясно, че колкото по-забързано живеем, толкова по-рядко ходим до магазина и толкова по-дълго стоим там, за да се снабдим с всичко необходимо за известен период напред. В този смисъл търговците по света полагат усилия да се развиват в посока, която да отговори на очакванията на клиентите за улеснено пазаруване. Противниците на пълното автоматизиране на закупуването на нужните стоки обаче предлагат просто да бъдат отваряни повече от традиционните каси. Ако обаче съответните вериги имат желание да увеличават разходите си за заплати и търговски площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още