IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Business Europe очакват ръст за България от 6,5% за 2007 и 2008 г.

Според Business Europe очакваният ръст на БВП за България е 6,5% за тази и следващата година, прогнозната инфлация за двете години е 5%

17:44 | 28.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Business Europe очакват ръст за България от 6,5% за 2007 и 2008 г.

Очакваният ръст на БВП на страните от еврозоната за 2007 г. е 2,2%, а за целия ЕС - 2,6%, се казва в доклада "Икономически преглед - Пролет 2007" на Business Europe – Конфедерация на европейския бизнес, съобщиха от Българска стопанска камара (БСК), която е член на организацията.

Заетостта в Европа продължава да се поддържа на значително високо ниво, се казва в документа. През 2006 г. са създадени около 3 милиона нови работни места в ЕС, като подобен растеж се очаква и през 2007 г. Краткосрочните очаквания за заетостта остават положителни, особено в сферата на услугите.

На национално ниво най-динамично нарастване на работните места се наблюдава в Испания и Полша, но се очакват значителни промени в пазара на труда и в Германия през 2007 г.

Нивата на безработица в ЕС се очаква да спаднат от 7,9% през 2006 г. до 7,3% през 2007 г. и 7,0% през 2008 г. На национално ниво безработица над средното ниво се очаква да се наблюдава в Полша, Словакия, Гърция, Франция, Белгия, Испания и Германия, докато най-ниски нива ще се забелязват в Холандия, Дания, Естония, Ирландия и Австрия.

Очаква се нивото на инфлация да се задържи равномерно през следващите две години, колебаещо се около 2,0% както в еврозоната, така и в целия ЕС. Значителното намаляване на цените на петрола през последните месеци, комбинирано с очакванията за умерено влияние на увеличения ДДС върху потребителските цени в Германия, предполага една по-благоприятна икономическа перспектива за 2007 г. Нивото на инфлацията за тази година се очаква да достигне средно 2,0% в еврозоната и 2,2% в ЕС. За 2008 г. очакванията са нивото на инфлация да спадне под 2% в еврозоната.

Фактът, че бюджетните дефицити през 2007 г. се очаква да надвишат 3-процентовия таван само в 3 или 4 страни от ЕС, е едно обнадеждаващо развитие и може да илюстрира по-доброто изпълнение по извънредните процедури за намаляване на дефицита, след като Пактът за стабилност и икономически растеж беше модифициран през юни 2005 г., смятат авторите на доклада.

Бизнес общността смята, че сегашните лихвени нива на Европейската централна банка на ниво от 3,5% остават ниски и осигуряват подкрепа за икономическо възстановяване в еврозоната, се казва още в документа.

Икономическата тежест, която придадоха на ЕС новите страни членки България и Румъния, е сравнително малка и не предполага големи промени в структурите на ЕС като цяло. Въпреки това разширяването създаде нови възможности за всички страни членки и условия за търговия и инвестиции в един по-голям единен пазар, коментират от Business Europe.

Очакваният ръст на БВП за България е 6,5 на сто за тази и следващата година, прогнозната инфлация за двете години е 5%. Според доклада заетостта в страната ни ще се увеличи с по 4 на сто през 2007 и 2008 г.

Business Еurope – Конфедерация на европейския бизнес обединява над 20 милиона малки, средни и големи компании чрез 39 индустриални и работодателски федерации от 33 страни. Организацията оповестява два пъти годишно своя Икономически преглед, в който представя анализа и прогнозите на бизнеса както за актуалното, така и за бъдещото икономическо развитие на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още