IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Федералният резерв на САЩ ще запази лихвите без промяна през 2007

Според проучване на National Association of Business Economics устойчивият икономически растеж ще поддържа инфлацията в страната

11:30 | 26.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Федералният резерв на САЩ ще запази лихвите без промяна през 2007

Устойчивият икономически растеж на САЩ ще поддържа инфлацията в страната, което вероятно ще накара Федералният резерв да запази лихвения процент на текущите нива, показва проучване на National Association of Business Economics (NABE), цитирано от Bloomberg.

Изследването е базирано на 47 отделни икономически проучвания. Резултатите се различават от изданието за ноември миналата година, когато от асоциацията прогнозираха, че от средата на 2007 Фед ще започне да намалява лихвения процент.

Икономическият растеж, който към момента изпитва негативно влияние от спада на пазара на недвижимите имоти и промишлеността, ще поднови възходящата си тенденция през второто полугодие. Дотогава отрицателните ефекти ще бъдат неутрализирани, тъй като потребителските разходи вероятно ще останат на високи нива, показват данните от изследването.

Прогнозите са в унисон и с очакванията на Федералния резерв, според които инфлационните рискове остават по-високи в сравнение с опасността от евентуално забавяне на икономиката.

Ръстът на БВП се очаква да достигне от 2,5% на годишна база за първото тримесечие на тази година до 3,1% към края на декември. Средно за 2007 година се очаква растеж от 2,7 на сто, а през 2008 – 3 на сто.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на хранителните стоки и енергията, ще се увеличава с по 2,3% през тази и следващата година, се казва още в прогнозата на асоциацията. За 2006 година повишението бе в размер на 2,6%.

Според изследването на NABE безработицата в САЩ през 2007 година ще бъде средно 4,7%, малко над нивото за 2006 година от 4,6 на сто. Пазарът на труда остава силен, което ще доведе до нарастване на потребителските разходи, допринасящи за около две трети от брутния вътрешен продукт на страната. Разходите на домакинствата се очаква да се повишат с 3,2% през този година, запазвайки темпа от 2006, показват още данните от проучването.

Според прогнозите, строителството на домове ще продължи да оказва най-силно негативно влияние и през 2007 година. Инвестициите в жилища ще намалеят с 15% спрямо предходната година, а новопостроените домове ще бъдат 1,6 млн. в сравнение с 1,8 млн. през 2006, се казва още в изследването.

Високорисковите ипотечни заеми, раздадени на получатели с нисък кредитен рейтинг, ще бъдат сред най-големите рискове за икономическата и финансовата стабилност през тази година, показват данните на NABE.

На последното си заседание в края на януари Федералният резерв на САЩ запази основната лихва на ниво от 5,25%. Следващото заседание на институцията е насрочено за 21 март тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още