IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото понижи стойността си през декември, противно на прогнозите

Над 80% от участниците в проучване на Bloomberg, проведено в началото на декември, са били на мнение, че златото ще поскъпне до края на 2006 г.

12:58 | 03.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Златото понижи стойността си през декември, противно на прогнозите

Златото понижи стойността си през месец декември, противно на очакванията на повечето анализатори, които прогнозираха ръст за ценния метал. Цената на златото загуби 1,7% до 636,70 долара за тройунция в последния месец на миналата година.

Над 80% от участниците в проучване на Bloomberg, проведено в началото на декември, са били на мнение, че златото ще поскъпне до края на 2006 година.

Значително по-добре се представят обаче фондовите пазари – Morgan Stanley Capital International World Index, който включва компании от 23 страни, включително САЩ, се е повишил с 2% през декември.

В първите месеци на 2006 година инвеститорите бяха привлечени от златото като алтернативна инвестиция и „убежище“, имайки предвид геополитическото напрежение около Иран и Северна Корея, както и негативните очаквания относно инфлационните процеси в Съединените щати. През май ценният метал достигна 26-годишен връх от 730,12 долара за тройунция. В края на годината обаче инфлацията в САЩ забави ръста си, а индексът Dow Jones Industrial Average се повиши над 12 500 пункта за пръв път в своята история.

Голяма част от анализаторите обаче запазват позитивните си очаквания за златото, аргументирайки се с отрицателната му корелация с щатския долар. Ценният метал е регистрирал повишения по време на пет от последните шест продължителни спада на зелената валута. Консенсусните очаквания за курса на щатския долар в бъдеще в по-голямата си част са негативни. Ръстът на щатската икономика за третото тримесечие се забави до 2% на годишна база, повлиян основно от слабостта на пазара на недвижими имоти.

Според анкета, проведена от Bloomberg в края на декември, 72% от анализаторите очакват повишение на ценния метал при 83% месец по-рано, което показва спад на увереността.

Влияние оказват и очакванията на пазарните участници за спад в цените на петрола, който би понижил необходимостта от защитни активи срещу инфлацията, какъвто е и златото. Някои експерти са на мнение, че през последните две години на стоковите пазари е формиран спекулативен „балон“, който започва да показва признаци на разпад.

Към момента цената на златото на спот пазара е на ниво от 636,35 долара за тройунция, докато в началото на европейската търговска сесия бе около 640 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още