IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на европейските индекси изпреварва този на щатските и японските

Анализатори очакват и през следващата година европейските индекси да се представят по-добре от тези на останалите развити световни пазари

12:26 | 28.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът на европейските индекси изпреварва този на щатските и японските

Акциите на европейските компании са изпреварили по ръст тези на щатските и японските в резултат на доброто развитие на европейските икономики и нарасналата активност при сделките по сливания и поглъщания, както и нарасналите печалби на компаниите на Стария континент, посочи публикуван в Bloomberg доклад.

Според портфолио-мениджъра Найджъл Ханкин от базираното в Лондон управляващо дружество Investec Asset Management, и през следващата година се очаква европейските индекси да се представят по-добре от тези на останалите развити световни пазари, като според него акциите на европейските компании са все още относително евтини.

Индексът на най-големите европейски компании - Dow Jones Stoxx 600 Index, е нараснал с 18% през тази година до шестгодишне максимум спрямо увеличение от 14% на щатския Standard & Poor's 500 и ръст от 6.9% на японския Nikkei 225.

Паневропейският индекс е едва на 11% от пика си през март 2000 г., като прогнозите на анализаторите сочат, че той може да надмине регистрирания тогава максимум.

До голяма степен повишението на основните европейски индекси се дължи на резултатите на някои от най-големите европейски компании, като немската Deutsche Bank AG и британската BT Group Plc, надхвърлили средните очаквания на анализаторите.

От друга страна съдействие за добрите резултати на индексите са оказали и рекордните по обем сделки по сливания и поглъщания, обект на които са били големи европейски компании като Endesa SA, Suez SA и Arcelor SA, чиито акции отбелязаха значително поскъпване.

Индексите в Централна и Източна Европа от своя страна изпревариха по ръст тези на развитите западноевропейски държави за шеста поредна година.

Индексът на Morgan Stanley относно развиващите се пазари, включващи компании от Полша, Чехия, Унгария, Русия и Турция, се е повишил с 31% от началото на годината.

След неубедителното им представяне през второто тримесечие, когато индексите регистрираха значително понижение заради очакванията за забавяне на световния ръст в резултат на политиката на САЩ за повишение на лихвите, пазарите успяха да възстановят загубите си през следващите тримесечия.

Това се дължи на все повечето доказателства, че забавянето на щатската икономика няма да окаже толкова силно въздействие на ръста на европейските икономики, както и на очакванията за край на цикъла на повишение на лихвите в САЩ и за понижението им догодина.

Завишен бе и прогнозираният ръст на печалбите на компаниите от Stoxx 600 за тази година с 4.9 процентни пункта до 13.9 процента, по данни на компанията FactSet Research Systems Inc.

За следващата година обаче се очаква ръстът на средната печалба на компаниите от широкия европейски индекс да се забави до 8.5%. За сравнение прогнозирания ръст на компаниите от S&P 500 за следващата година е 9.3%.

Повишение през тази година са отбелязали индексите на 18 западноевропейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още