IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските пазари стават по-слабо привлекателни за щатски инвеститори

Еврото се повиши до 20-месечен максимум спрямо долара през изминалата седмица, а паундът стигна 14-годишен връх срещу щатската валута

11:27 | 04.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските пазари стават по-слабо привлекателни за щатски инвеститори

Добрите времена за щатските инвеститори, насочващи своите средства към европейските и азиатски фондови пазари, може би са към своя край, предупреждават анализатори, цитирани от агенция Bloomberg.

Близо две трети от доходността на щатските инвеститори, възлизаща в размер на 116% от януари 2002 година насам от инвестициите в европейския индекс Dow Jones Stoxx 600 Index, са реализирани благодарение на поевтиняването на долара спрямо еврото, сочи изследване на информационната агенция.

Еврото се повиши до 20-месечен максимум спрямо долара през изминалата седмица, а паундът поскъпна до 14-годишен максимум спрямо щатската валута.

Към настоящия момент щатските инвеститори на посочените пазари са подложени на потенциална двойна опасност, като слабостта на долара застрашава европейските компании износителки, от една страна, а от друга, силното поевтиняване на щатската валута може и да е към своя край или най-малко силно да забави темпа си на растеж.

Инвеститорите трябва да започнат да изтеглят своите вложения от европейските пазари, а не да ги увеличават, смята Линкълн Андерсън, портфолио мениджър на базирания в Бостън инвестиционен фонд LPL Financial Services, управляващ активи на стойност около 140 млрд. долара.

През тази година немският основен индекс Dax се е повишил с 30% в доларово изражение и с 15% в евро. Испанският IBEX 35 е нараснал с 43% в доларово изражение и с 27% в евро, а френският САС 40 бележи покачване от 25%, изчислено в долари, и от 11% - в евро.

От началото на годината японският Nikkei 225 се е повишил с 3.7% в доларово изражение и с 1.3%, измерен в йени.

За сравнение, щатският широк индекс Standard & Poor's 500 се е повишил с 12% през тази година, което се очаква да е най-голямото покачване след ръста му от 26% преди три години.

Щатските инвеститори са внесли близо 106.1 млрд. долара през тази година във фондове, инвестиращи извън пределите на САЩ, което е с 40% повече от вложените през изминалата година средства в подобен род инвестиционни фондове, показват данни на Banc of America Securities LLС.

В същото време те са изтеглели нетно 1.4 млрд. долара от фондове, инвестиращи в щатски компании, в сравнение с вложените 18.7 млрд. долара през предходната година.

Тенденцията на пренасочване на щатските инвеститори към фондове извън пределите на САЩ се предопределя до момента до голяма степен от слабостта на щатската валута. Тази тенденция обаче може да претърпи промяна при евентуално спиране на поевтиняването на долара и възвръщане на част от позициите му.

Промяната може и да се предопредели при евентуално забавяне ръста на европейските и азиатските икономики в резултат на затруднения на компаниите износителки, идващи именно от поевтиняването на долара спрямо техните валути.

За сравнение, през 2005 година компаниите износителки в най-голямата европейска икономика – немската, са допринесли за близо 40% от БВП на страната. Те обаче се очаква да срещат все по-големи трудности на основния си пазар – щатския, заради поскъпването на еврото спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още