IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шест истини за работната заплата

В България определено трудът не e от най-ценените ресурси и ще остане така, докато самите служители не отстояват позициите си на ниво, равноправно с работодателите

18:03 | 08.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Шест истини за работната заплата

Заплатата не винаги отговаря на представянето ви и стажът във фирмата

Мениджмънтът ще плаща толкова, колкото изисква пазарът, ако иска да привлече подходящия кандидат. Така че при свит пазар на труда е възможно новоназначен служител да е близо до нивото на опитен и дълго работил такъв в компанията.

Някои компании са активни по отношение на изследването на работните заплати във фирмата и ако открият, че разликата в заплатата ви и тази на новонает на същата позиция не е голяма, тогава може да очаквате по-голямо годишно повишение от обикновеното.

В същото време обаче много компании няма да предприемат действия освен ако няма оплакване от някой верен служител. Така че е препоръчително да следите как се движат възнагражденията на хора с вашия опит и образование и ако откриете несъответствие, може би трябва да проведете разговор с шефа.

Възможно е по-голямо повишение от очакваното

Когато стане дума за увеличения на заплатата, вашият шеф преценява какво да е то, разбира се в границите на фирмената политика (в повечето български фирми трудно може да говорим за такова нещо). Например ако средната стойност общо за фирмата не трябва да се надвишава 5%, тогава най-добрите изпълнители могат да бъдат възнаградени с 8%, докато тези под средното ниво - само с 2 на сто.

Но в същото време „умните компании“ винаги имат малко средства за заплати в резерв, който да използват, ако се наложи, да речем за да задържат служител, който не могат да си позволят да загубят. На една компания замяната на ценен кадър може да струва много повече от исканото увеличение.

Ако ви откажат повишение на заплата, възможно е не парите да са проблемът

Ако ви казват, че не могат да ви плащат повече в момента, може би не е поради липса на пари. Ако не получите ясен и обнадеждаващ отговор, това може да означава няколко неща.

Първо, шефът ви може би не смята, че „струвате“ толкова пари на настоящата си позиция. Също така е възможно да няма властта да вземе такова решение или да не желае да ви повиши заплата до следващото ниво от скалата.

Възможно е също вече да получавате максимума за тази позиция, определен от фирмата. Каквато и да причината и ако твърдо държите на исканото увеличение, може би трябва да помислите да смените позицията или дори фирмата.

Заплатата ви е не определена точно за вас

Поради страха от съдебни дела (в повечето държави, рядко у нас) и несъгласие относно определените ранговете във фирмата наемането е систематичен процес, често осъществяван от външни консултанти, определящи заплащането за позицията.

Обикновено обаче работодателите не се справят добре при общуването със служителите си относно това как се определя тяхната заплата.

В такива случаи може да проучите пазара какво е заплащането за дадена позиция от конкуренти за сравнение. Някои интернет сайтове на запад предлагат доклади за средната компенсация, които вземат предвид позицията ви, опита, местоположението и др. фактори.

Шефовете плащат повече, ако ви харесват

Шефовете определено харесват някои свои служители повече от другите, като е нормално да се предположи, че това се отразява и в заплащането им. Разбира се, зад това може да не стои, че има по-благоприятно отношение към определени хора само поради лични причини, а и защото шефът смята, че те са хората, които му улесняват живота.

Каквато и да е причината за това, трябва де се внимава в една такава ситуация, тъй като се създава напрежение сред служителите.

Не можете да преговаряте при раздяла

Ако няма договор, който да налага определени условия, компании, които освобождават служители, не са задължени да ви обезщетяват.

Но ако вие сте на друго мнение, възможно е да се спазарите за по-добри условия, особено ако сте единственият запознат с важни детайли по даден проект или знаете как се извършват значими за фирмата функции. Отправяйки исканията си, помнете, че преговаряте с индивиди, не с компанията, които имат какво да губят, ако нещата се издънят по някакъв начин.

В заключение ще кажем, че в България определено трудът не e от най-ценените ресурси и ще остане така, докато самите служители не отстояват позициите си на ниво, равноправно с работодателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още