IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как ще се отразят изборите в САЩ на Wall Street?

Множество прогнози сочат, че на провеждащите се днес междинни избори за Конгреса в САЩ републиканците може да загубят своето мнозинство

16:59 | 07.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Как ще се отразят изборите в САЩ на Wall Street?
Множество прогнози сочат, че на провеждащите се днес междинни избори за Конгреса в САЩ републиканците може да загубят от 20 до 35 места в Камарата на представителите, което означава, че ще загубят и своето мнозинство.

В Сената очакванията са, че президентската партия ще загуби 4 места, като в този случай все още ще има надмощие, но ако загубят шест и Сенатът ще бъде под контрола на демократите.

Тези сценарии предвещават, че президентът и Конгресът няма да бъдат под влиянието на една и съща партия - патова ситуация, която съответно ще намери отражение на финансовите пазари.

В краткосрочен план смяната на контрола в поне една от камарите на Конгреса би могла да предизвика временни разпродажби поради факта, че политиката на републиканците е благоприятна за големия бизнес.

Ако все пак републиканците задържат контрола и в двете камари, може да се очаква продължение на възходящия тренд, поне в краткосрочен план. Но в дългосрочен съсредоточаването на властта в една партия не се приема добре от пазара. Изпълнителната и законодателната власт под различно водачество намалява евентуалните вреди, които Вашингтон може да нанесе на икономиката.

От друга гледна точка разпределението на властта в различни партии няма да позволи приемането на негативни данъчни или каквито и да било важни законови промени, които могат да повлияят сериозно на пазара. В допълнение разпределената власт ще се отрази добре на данъчната дисциплина, което ще спомогне за ниски лихвени нива.

Повечето анализатори считат, че по-голям удар може да усетят отделни сектори, а не толкова целият пазар. Компании от фармацевтичната и енергийна индустрия могат да бъдат сериозно засегнати, както и Wal-Mart.

Сред акциите, които ще бъдат засегнати от победа на демократите, са тези на производителите на лекарства като Johnson&Johnson и Pfizer. Новата власт ще търси възможност управлението да може да участва при формирането на цените на лекарствата, смятат наблюдатели.

В енергийния сектор от промените в Конгреса едни ще спечелят, други ще загубят. Вероятен натиск пърху петролната индустрия, както и налагането на допълнителени данъци може да доведе до негативни последици за гиганти като ExxonMobil и Chevron.

От друга страна демократите подкрепят проекти за екологично чисти горива и алтернативни енергийни източници, което ще помогне на компании като General Electric, Energy Conversion, MEMC Electronic Materials, Cypress Semiconductor, Diversa и др.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още