IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Time Warner: Google плати смайващо висока цена за YouTube

"Само глупак би се съгласил да купи YouTube", беше казал седмици преди сделката интернет ветеранът Марк Кюбан

10:15 | 13.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Time Warner: Google плати смайващо висока цена за YouTube

Google се е решила да плати смайващо висока цена за сайта за видeосъдържание YouTube, смята изпълнителният директор на медийния гигант Time Warner Дик Парсънс, предаде Ройтерс.

Цената от 1,65 млрд. долара за YouTube е изненадваща. Всъщност и историята на YouTube е изненадваща. Трябва да поздравим двамата основатели на тази компания“, е заявил Парсънс по време на пресконференция в Кан.

За нас и за другите традиционни медии тази инвестиция е твърде висока, въпреки че е по силите на Google“, обяснява шефът на Time Warner, добавяйки, че интернет порталът на компанията - America On-Line (AOL), вече разполага с подобна на YouTube услуга.

Смайващата“ покупка, направена от най-голямата интернет търсачка, бе обявена във вторник, ден след сключеното споразумение между YouTube и Universal, което сложи край на продължителния им спор относно авторските права на изпълнителите на звукозаписната компания.

"Само глупак би се съгласил да купи YouTube", заяви в началото на месеца собственикът на баскетболния отбор Далас Мавърикс - Марк Кюбан, който се счита за интернет ветеран след продажбата през 1999 г. на създадената от него компания Broadcast.com на Yahoo за 5,7 млрд. долара.

Според Кюбан YouTube открито нарушава закона, като позволява обмяна на видеосъдържание със запазени авторски права. Това изявление бе направено преди последвалото уреждане на спора с Universal, но дори и по това време имаше желаещи за сделка за сайта. Освен AOL Time Warner, това бяха още Yahoo, News Corp., Viacom.

Няколко неща ни възпряха да предложим цена, близка до тази на Google“, коментира шефът на Time Warner. „На първо място е фактът, че YouTube на практика няма достатъчно приходи. Това поражда трудности да се убедят инвеститорите, че ще могат да изкарат пари от сайта. На този етап Google, повече от всяка друга компания, е в състояние да го стори“.

Освен това аз не бих могъл да дам инвестирам тази сума, която Google си позволи, добавя Дик Парсънс.

По думите на Парсънс от AOL действително биха се радвали на покупка на YouTube. „Обмислихме възможността, но решихме, че AOL не само има по-добра технология, но тя също е и собствено производство“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още