IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Върви ли американската икономика към рецесия?

Рискът от рецесия нараства в резултат на рязко забавяне на пазара на имоти, като и понижение в продажбите на автомобили – два ключови сектора за САЩ

15:38 | 29.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Върви ли американската икономика към рецесия?

Много икономисти са на мнение, че американската икономика върви към забавяне, показва проучване на финансовия сайт на CNN. Оптимистите смятат, че това ще стане сравнително плавно, като няма да се стигне до рецесия. Но други прогнозират доста тежки времена за щатската икономика.

Рискът от рецесия нараства в резултат на рязко забавяне на пазара на имоти, като и понижение в продажбите на автомобили – два ключови сектора за САЩ.

В четвъртък правителственият отчет за брутния вътрешен продукт, до голяма степен най-широкообхватен индикатор за икономиката, показа забавяне на растежа до 2,6% през второто тримесечие, в сравнение с 2,9% прогнози на анализаторите и 5,6% през първото тримесечие.

Още по-голямата слабост на пазара на имоти, както и по-ниски корпоративни печалби, особено на малкия бизнес, бяха причина за ревизията на БВП. Но по-ниската стойност на показателя не е единственият знак, че предстоят сътресения в най-голямата световна икономика.

По-рано през седмицата данните за поръчките за стоки с дълготрайна употреба отчетоха изненадващ спад, като основния индикатор отчитащ разходите на бизнеса отбеляза силно понижение.

Междувременно последните данни за продажбите на домове показаха понижение в цените на нови и съществуващи домове през август спрямо година по-рано. Това беше първият спад в цените от 11 години насам, както и второто най-голямо реализирано някога понижение.

Икономисти също отбелязват, че на пазара на облигации дългосрочните лихвени нива са по-ниско от краткосрочните, или т.нар. обърната крива на дохода, която често е предупреждение за рецесия.

Според други забавянето на пазара автомобили и имоти не се отразява на останалата част на икономиката. Според тяхната гледна точка много други фактори сочат към растеж – в това число понижаващите се цени на енергийните ресурси, относително ниските лихви, въпреки 17-те повишения на ФЕД, както и доброто нарастване на заплащането в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още