IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът на петрола може да доведе до нови рекорди на фондовите пазари в САЩ

Вчера Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,4% до 11 543,22 пункта, което е на около 180 пункта под рекордните 11 722, достигнати преди повече от шест години

12:39 | 14.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на петрола може да доведе до нови рекорди на фондовите пазари в САЩ
Спадът на петрола може да доведе до ръст на американския фондов пазар в края на годината, смята анализаторът Дейвид Калауей от електронното издание MarketWatch.

Октомврийските фючърси на черното злато затвориха на ниво от малко под 64 долара за барел на борсата в Ню Йорк вчера, регистрирайки първото си повишение за последните осем дни. Петролът загуби 9,3% от стойността си през предходните седем търговски сесии, след като в средата на юли достигна рекордните 78 долара за барел.

Силното поевтиняване на суровината предизвика значителен скептицизъм относно бъдещето на четиригодишния възходящ тренд на глобалните стокови пазари. Ценните метали още преди няколко седмици отсъпиха от историческите си максимуми, което кара мнозина анализатори да смятат, че е налице прехвърляне на значителни капиталови потоци на други пазари.

Все още няма ясни сигнали дали това е краят на възходящия цикъл или е само временна корекция, но според Калауей ситуацията би могла да се окаже положителна за фондовия пазар.

На фона на сравнително слабите прогнозни тримесечни резултати на някои от големите компании, забавянето на икономическия растеж и неяснотите около бъдещата монетарна политика на Федералния резерв, цена от 80 долара за барел суров петрол би повлияла силно негативно на индексите, смята Дейвид Калауей.

Вчера Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,4% до 11 543,22 пункта, което е на около 180 пункта под рекордните 11 722, достигнати преди повече от шест години. Оттогава Dow на два пъти е приближавал тази стойност, включително и през месец май тази година, но винаги е срещал силна съпротива.

Ако през следващите няколко седмици финансовите резултати на компаниите разочароват пазарните участници и петролът поднови взъходящото си движение, вероятно индексите отново ще инкасират сериозни загуби.

Публикуваните през тази седмица финансови резултати на две от водещите финансови институции - Goldman Sachs Group и Lehman Brothers Holdings, за третото тримесечие, макар и да не бяха впечатляващи, надвишиха средните очаквания на анализаторите. Това внесе позитивна нотка, особено с обявяването на рекордните бонуси, които традиционно се раздават на Wall Street по това време на годината.

Според Калауей моментът е изключително важен за инвеститорите от психологическа гледна точка, като се имат предвид засилващите се спекулации относно предстояща рецесия през 2007 година и рязък спад на пазара на недвижими имоти. Розовият сценарий може бързо да се разпадне в случай на ново поскъпване на петрола, особено като се има предвид „черната“ слава на месец септември сред пазарните участници.

Но при евентуално задържане на цените на черното злато на текущите или по-ниски нива и запазване на тенденцията на отлив на капитали от стоковите пазари, шансовете на Dow за нови исторически максимуми се увеличават значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още