IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори очакват поскъпване на основните метали

Ниските нива на запасите и завръщането на инвестиционните фондове на пазара са сред основните фактори, които могат да повлияят положително на металите

11:49 | 04.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори очакват поскъпване на основните метали

Цените на металите вероятно ще регистрират ръст през следващите няколко месеца, като са възможни и нови рекорди в резултат на завръщането на потребителите и инвестиционните фондове на пазара. Такова е мнението на редица анализатори и фондови мениджъри, цитирани от агенция Dow Jones.
Повечето метали се търгуваха без ясна посока през юли и август, след максимумите, достигнати през май и последвалия рязък спад до средата на месец юни, който се дължеше основно на очакванията за повишение на лихвените проценти в световен мащаб.

Перспективите за следващата година остават неясни, като според част от пазарните участници тенденцията при металите е по-скоро негативна, предвид факта, че нивото на предлагане през последните няколко месеца започва да настига търсенето. Успокояването на геополитическото напрежение и спадът на цените на петрола също оказват натиск в низходяща посока на цените на основните и на ценните метали. Въпреки това, дори тези, които смятат нивата от месец май за връх на петгодишния възходящ тренд, са на мнение, че е възможно поскъпване до края на годината.

Според Джим Ленън, анализатор на стоковите пазари в Macquire Research, евентуално повишение на металите в краткосрочен план е много вероятно, поради възстановяването на физическите покупки в момент, когато нивата на запасите в глобален мащаб са на рекордно ниски нива.

„През септември можем да станем свидетели на рязко поскъпване, ако големите индустриални предприятия подновят покупките, след профилактичните прекъсвания за поддръжка и ремонти по време на сезона на отпуските. Те биха имали още по-силен ефект, ако се комбинират със свежи парични потоци от индивидуалните инвеститори, търсещи защита от инфлацията.“, смята Грег Смит, изпълнителен директор на австралийския фонд Global Commodities Ltd.

Рисковете от прекъсване на доставките на някои метали остават високи, тъй като високите цени принуждават добивните предприятия да работят на пълна мощност, като същевременно техните доставчици и работници се стремят да получат полагащия им се дял от печалбата.

Наскоро приключи 25-дневната стачка в най-голямата медна мина в света – чилийската Escondida, собственост на BHP Billitton, след като ръководството се съгласи да увеличи заплатите на персонала с 5% и да добави редица бонуси към възнагражденията. Стачката в Escondida бе внимателно наблюдавана от редица профсъюзни лидери в някои от останалите големи добивни предприятия в Чили и Канада, които се готвят да подновят условията по трудовите договори в идните месеци.

Според анализите на National Australia Bank, рисковете в сектора на предлагането вероятно ще доведат до повишение на медта до ниво от 7 800 долара за тон през четвъртото тримесечие. Към момента цената на метала на борсата в Лондон е около 7 685 долара за тон.

Възходяща е тенденцията и при цинка, никела и алуминия, смятат повечето анализатори. Консенсусните очаквания са за поскъпване на цинка до 4 000 долара за тон спрямо 3 440 към момента. Никелът и алуминият се очаква да поскъпнат съответно до 30 000 долара и 2 645 долара за тон, от 28 650 и 2 450 долара към момента.

Въпреки че на пазара на ценни метали съществува много по-голяма несигурност, част от пазарните участници смятат, че са налице редица технически и фундаментални сигнали, че златото също ще пробие тесните граници на търговия от последния месец във възходяща посока. През август ценният метал се търгуваше между 600 и 650 долара за тройунция, след като достигна 26-годишен връх от 730 долара през май, последван от понижение до 540 долара през юни.

Джонатан Барат от австралийската инвестиционна компания Tricom очаква златото да поскъпне до нива от 670 долара до средата на месец септември, подкрепено от разногласията между Иран и Обединените нации относно ядрените амбиции на страната.

Подкрепа на златото биха оказали и някои сезонни фактори, като наближаващия сватбен сезон в Индия, който традиционно се свързва със значителни покупки на ценния метал. Страната е най-големият консуматор на злато в световен мащаб.

Към момента златото се търгува за 626,30 долара за тройунция на спот пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още