IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпването на пшеницата може да доведе до ръст в цената на хляба и бирата

В САЩ се отчитат рекордно високи температури, които вредят на зърнените реколти, като в същото време топли вълни обхващат и Европа

11:53 | 24.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпването на пшеницата може да доведе до ръст в цената на хляба и бирата

Комбинацията от топлите вълни в Европа и САЩ, ниските запаси на зърнени култури и нарастващото потребление на биогорива отведе цената на пшеницата до 10-годишен максимум, което се очаква да доведе и до значително поскъпване на произвежданите от нея стоки като хляб и др.

В САЩ се отчитат рекордно високи температури, които вредят на зърнените реколти, като в същото време топли вълни обхващат и Европа в момент, когато зърнените запаси на страните са на относително ниски нива.

Относително ниската зърнена реколта се очаква да доведе и до поскъпване в цената на малца, която е и основна съставка за производството на бирата, а оттам може да се наблюдава и поскъпване на напитката.

През изминалата седмица от Асоциацията на италианските зърнопроизводители обявиха, че сушата е причинила щети на стойност 100 млн. евро в Северна Италия, като се очаква реколтата на пшеница да е с 9% по-ниска през тази година.

В същото време щатските производители на пшеница са предупредили, че условията за отглеждане на зърнената култура са били най-лоши от близо 18 години насам.

Въз основа на тези фактори се очаква световното търсене на пшеница да превиши предлагането тази година за пета от последните шест години.

В резултат на тези новини фючърсите на пролетната пшеница в САЩ се повишиха до десетгодишен максимум при ниво от 5.35 долара за бушел (27 килограма), което възлиза на 198.15 долара за тон.

Ръст отбелязаха фючърсите на суровината с доставка през ноември, поскъпнали в петък с над 2% до 84.50 паунда на стоковата борса във Великобритания. За седмицата те са регистрирали ръст от 8.5%, а от началото на годината повишението е от над 23%.

Във Франция фючърсите на пшеницата се повишиха до двугодишен максимум до ниво от 131.25 евро за тон с доставка през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още