IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондовият пазар в Сърбия е изключително слабо развит

Към момента на сръбската борса са листвани над 1 000 компании, като обект на активна търговия са 36 от тях

16:56 | 19.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Фондовият пазар в Сърбия е изключително слабо развит
Сърбия не разполага с развит фондов пазар, заяви Джордана Достанич, изпълнителен директор на белградската фондова борса, цитирана от Serbia and Montenegro Today.

В направено изказване тя добавя още, че въпреки че на фондовата борса оперират международни финансови институции, все още сръбският пазар е в зародишна форма и не предоставя необходимите условия, които са приемливи за един фондов пазар.

Основните проблеми, свързани със сръбската борса, по-голямата част от които законови, не позволяват развитието и появата на местните инвестиционни фондове, които да раздвижат сръбската борса.

Към момента в страната не функционират подобни фондове, като първите такива се очаква да се появят в началото на следващата година. Но според Достанич не е много ясно тяхното бъдеще на фона на нежеланието на големите сръбски компании да се листват на борсата.

Към момента на сръбската борса са листвани над 1 000 компании, като обект на активна търговия са 36 от тях.

В същото време едва 50 тези дружества са предали до момента отчетите си за изминалата година, което не осигурява на инвеститорите нормални условия на търговия и е сред основните проблеми за насочване на по-значителни инвестиции към сръбския пазар.

Пазарната капитализация на компаниите на борсата към края на май тази година възлиза на 5,42 млрд. евро.

Среднодневният обем на търгуваните на борсата инструменти възлиза на 3,63 млн. евро на ден за първите пет месеца от началото на годината.

Според анализаторите основните проблеми на сръбската борса са липсата на желание на основните сръбски дружества да се листват на борсата, недостатъчна регламентация и контрол на листваните компании да спазват определени правила, както и относително ниската ликвидност на борсата.

През второто тримесечие на настоящата година обаче търгуваните на борсата обеми са се повишили близо три пъти до 3,43 млн. евро, спрямо 1,17 млн. евро година по-рано.

Относително ниска е и корпоративната култура на компаниите, които не осъзнават ролята на фондовата борса и ползите от листването на нея, което съответно не ги и стимулира да се търгуват там.

Според анализатори развитието на фондовия пазар в страната ще стане реалност след появата на местни инвестиционни фондове, както и участието на пенсионните фондове на капиталовия пазар.

Други проблеми, които възпрепятстват развитието на пазара са относително високите комисионни на входа и изхода на пазара, както и дължимият данък върху капиталовата печалба от 20%, колкото е и налогът върху изплащания дивидент.

Не случайно е и относително слабото представяне на сръбския индекс на фона на останалите индекси в региона. За първите шест месеца на годината той е регистрирал най-ниското повишение в сравнение с индексите на останалите балкански страни, като е нараснал с едва 3,1%.

За сравнение българският SOFIX и румънският ВЕТ-С са се увеличили с по 7,6% за първите шест месеца, а с най-много за периода е нараснал руският RTS, добавил 36,5% към стойността си.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още