IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Валутният риск – новото предизвикателство пред китайските фирми

Икономисти и анализатори вярват, че огромните търговски излишъци на Китай ще принудят правителството да "разхлаби юздите", позволявайки на юана да поскъпне с 3 до 7 процента през следващата година

15:23 | 18.07.06 г.
Валутният риск – новото предизвикателство пред китайските фирми

Възможно е през настоящата година китайските фирми за пръв път в своята история да се сблъскат с валутните рискове, не само поради поскъпващия юан, но и поради това, че китайските власти все повече се отказват да поемат бремето на високата волатилност на своята валута.

Според агенция Ройтерс шефовете на китайските компании заявяват, че са запознати с рисковете, произтичащи от валутните флуктуации, но често им липсва достъп до хеджиращи инструменти или пък не могат да разберат тяхната природа. Затова те търсят други начини за намаляване на доларовите си експозиции, предимно разплащайки се с други валути.

Година след като Пекин ревалвира юана спрямо долара с 2,1%, поскъпването на китайската валута е все още слабо. От началото на 2006 година юанът е поскъпнал с 1,4% до 8,0016 юана за един долар.

Въпреки това икономисти и анализатори вярват, че огромните търговски излишъци на Китай ще принудят правителството да „разхлаби юздите“, позволявайки на юана да поскъпне с 3 до 7 процента през следващата година.

Текстилът е един от печелившите отрасли в Китай, който е най-уязвим от поскъпване на вътрешната валута. Властите в Пекин въведоха някои видове финансови инструменти, които да помогнат на компаниите да посрещнат растящата нужда от хеджиране на финансовите си експозиции. Така например правителството позволи на някои банки да извършват форуърдни сделки с китайската валута.

Също така Пекин предприема действия по премахване на данъчните облекчения за някои индустрии. През 1990 година китайското правителство намали и дори премахна 17-процентния ДДС за повечето фирми-износителки поради силния юан спрямо останалите регионални валути по време на Азиатската финансова криза, което оскъпи значително китайските стоки навън.

Целта на Китай е с премахването на облекченията да накара фирмите да се научат самостоятелно как да се справят със загубите, произтичащи от валутните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още