IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия очаква скоро да усети недостиг на енергия

Според директора на руския Център за развитие, страната или ще има добре структурирана икономика до 2009-2010 г., или ще настъпят нови трусове

15:12 | 15.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Андрей Клепач. Снимка: Център за развитие
Андрей Клепач. Снимка: Център за развитие

Възможно е в близките години Русия да се сблъска с недостиг на енергия, заяви Андрей Клепач, директор на Центъра за развитие на руската икономика, цитиран от агенция РИА Новости.

Сравнено с нивото от 1990 г., енергийното ни потребление се е увеличило с 89%, докато БВП запазва темпа си на растеж“, е казал Клепач по време на кръгла маса, проведена в рамките на Десетия международен икономически форум в Санкт Петербург.

В Москва, Санкт Петербург и Краснодар повишението на енергийното потребление е дори 90%.

Според Андрей Клепач очертаващият се недостиг на енергийни продукти ще има силно влияние върху икономиката. Той подчертава, че в момента руската икономика се намира в преходен етап, който засега не позволява засилване на добива и износа на въглеводородни продукти.

По думите му този преходен етап ще приключи през 2009-2010 г. Тогава според него страната или ще има добре структурирана икономика, или ще настъпят нови трусове.

Ако икономиката ни запази сегашната си структура, след този период растежът й и този на доходите внезапно ще се забави, а компаниите производители ще бъдат сред първите засегнати“, смята Клепач. 

Ръководеният от Андрей Клепач Център за развитие е независима анализаторска група, създадена през януари 1999 г., чиято цел е да предоставя макроикономически анализи, както и оценка на банковата система в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още