IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страните от Източна Европа облагодетелствани от присъединяването

Приходите на глава от населението обаче остават много по-ниски от тези в старите страни членки

11:52 | 13.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Страните от Източна Европа облагодетелствани от присъединяването

Благодарение на присъединяването си към ЕС, страните от Източна Европа се радват на много динамичен растеж. Добрите резултати се дължат на големите инвестиции, на износа и увеличеното потребление. Приходите на глава от населението обаче остават много по-ниски от тези в старите страни членки, се казва в анализ на френския вестник Трибюн.

Надвишавайки силно средния икономически ръст от 2,2% в Европа за първото тримесечие на тази година, страните от бившия комунистически блок регистрират рекордни нива на растеж.

Лидер е Латвия, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 13,1% спрямо първото тримесечие на миналата година. Това прави икономиката на страната най-динамично развиващата се в целия ЕС.

БВП на Чехия се е повишил за периода със 7,4%, или най-силен ръст от 1995 година насам.

Унгария и Словения са регистрирали съответно увеличение от 4,6% и 5,1% на годишна база.

БВП на Словакия е нараснал с 6,3% за тримесечието, а този на Полша, най-голямата икономика сред новите страни членки - с 5,2%, което е най-добрият резултат от 2000 година до сега, като не се има предвид засилването на ръста точно след присъединяването й през май 2004 година.

Другите две балтийски републики също са на челните места - Естония с ръст от 11,6% и Литва с 8,8%.

В Словакия, например, различните реформи, като въвеждането на единна данъчна ставка от 19% - една от най-ниските в Европа, облекчаването на трудовото законодателство, както и намаляването на социалните помощи, са допринесли за привличането на много чуждестранни инвестиции.

Преките чуждестранни инвестиции в региона са в размер на над 150 млрд. евро от 1989 година насам, а големите многонационални компании продължават да развиват дейността си там, благодарение на квалифицираната, но евтина работна ръка и на сигурните и в голяма степен либерализирани бизнес условия.

Динамичното развитие на страните от Източна Европа се дължи също така и на финансирането чрез структурни фондове на ЕС за развитие на инфраструктурата.

Въпреки това, не всички аспекти в региона се развиват така добре. Нивото на безработица продължава да е много високо, а разликите в приходите в самите страни понякога са твърде големи.

Разликата с останалите страни от ЕС в приходите на глава от населението също е много голяма. Полша и балтийските страни са едни от най-бедните сред 25-те.

По отношение на конкурентоспособността, осемте страни остават далеч зад старите страни членки, сочи доклад на Световната банка. Пред тях остават и други предизвикателства, по-специално по отношение на държавния дефицит и данъчната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.06.06 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още