IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан: Скъпият петрол все още не е проблем

Бившият шеф на Фед Алън Грийнспан заяви, че американската и световна икономики са успели да издържат на скъпия петрол

10:53 | 08.06.06 г.
Грийнспан: Скъпият петрол все още не е проблем

Бившият шеф на Федералния резерв (Фед) Алън Грийнспан заяви, че американската и световна икономики са успели да издържат на скъпия петрол и добави, че суровият петрол е на свършване, съобщи CNN.

"Икономиката на САЩ беше способна да абсорбира голямото влияние на повишаващите се цени на петрола с малки последствия, защото стана доста по-гъвкава през последните три десетилетия, което се дължи на дерегулации и глобализацията". Трудно е да се намери сериозен ефект от високата цена на петрола върху икономическата активност“ каза Грийнспан и добави, че според последните данни „най-накрая преживяваме известно влияние“.

Той предупреди обаче, че нарастващият протекционизъм може да подкопае тази гъвкавост и да направи най-голямата икономика в света по-уязвима от колебанията на петролния пазар. Също така Грийнспан защити инвестирането в петролни контракти, което често е обект на всеобща критика поради това, че води до скок в цените. Според бившия председател на Фед, това спомага за намаляване на търсенето и поражда инициативи за намиране на разнообразни източници на енергия. Без финансовия сектор и спекулантите процесът на приспособяване на цените би бил по-бавен, а корекциите – по-резки.

Според проучвания търсенето на бензин в САЩ все още се увеличава въпреки високите цени, но това увеличение става с намаляващ темп. Грийнспан заяви, че търсенето се забавя, но все още е твърде високо.

Грийнспан посочи като причини за скъпия петрол отчасти липсата на достатъчен капацитет за рафиниране и отчасти липсата на инвестиции от страна на чуждите национализирани петролни компании и тяхното нежелание да допуснат мултинационалните компании до своите находища.

Той разкритикува намесата на правителството за намиране на алтернативни решения за енергийни източници, заявявайки, че това би убило пазарните усилия по проблема. „Аз мисля, че пазарите в момента работят в правилна посока за откриване на решение. Но кой инвестиционен фонд би могъл да се конкурира със неограничено финансиране, каквото е правителственото?“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още