IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централни банкери на различни мнения за инфлацията и растежа в САЩ

Докато според шефа на Федералния резерв в Сейнт Луис Уилям Пол забавящата се икономика може и да не намали инфлационния натиск, то президентът на FED в Канзас изказа противоположното мнение

17:45 | 07.06.06 г.
Централни банкери на различни мнения за инфлацията и растежа в САЩ
Докато според шефа на Федералния резерв в Сейнт Луис Уилям Пол забавящата се икономика може и да не намали инфлационния натиск, то президентът на FED в Канзас изказа противоположното мнение.

„Ако инфлационните очаквания се повишат, намаляващият икономически растеж сам по себе си няма да спре инфлацията“, заяви Уилям Пол, цитиран от Wall Street Journal. „Може да отнеме доста време преди производството да успее да отреагира на очакванията за високи цени“.

Като резултат Уилям Пол препоръча лихвените проценти да се увеличат повече от достатъчно, за да може да се „обуздаят“ инфлационните очаквания. Той също така говори и за времевия лаг между политиката на лихвените проценти и техния ефект върху икономиката. „Отражението на първоначалното увеличение на лихвите вече беше почувствано. Единствено последните няколко повишения предстои да се отразят върху икономическата активност“.

От своя страна Томас Хоуинг, шеф на Федералния резерв в Канзас, направи изявление, в което твърди, че инфлацията ще „изтънее“, когато икономическият растеж се забави. „Когато икономиката постепенно се върне към дългосрочния си растеж от 3,25%-3,5%, тогава мисля, че инфлацията ще спадне“.

Това изказване нареди Хоуинг сред критиците на борбата с инфлацията с методите на лихвената политика. Именно бордът на FED в Канзас не подкрепи увеличаването на лихвите на последните две срещи на FOMC.

В своята реч Хоуинг заяви, че политиката на FED не трябва да е насочена сляпо към ценовата стабилност, без да взема под внимание останалите фактори. Той отбеляза също, че икономиката ще продължи добрия си растеж, който постепенно ще стане умерен. „Една от причините за забавения темп на растеж на икономиката е, че монетарната политика вече е оказала своето влияние при стимулирането на растежа. Сега петпроцентовата лихва нито ограничава, нито стимулира икономиката“.

Вчера председателят на централната банка на САЩ Бен Бернанке заяви, че данните за инфлацията „не са добре дошли“, което веднага беше отчетено като сигнал за по-нататъшно увеличаване на лихвените проценти. След изказването световните фондови пазари отчетоха спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 07.06.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още