IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Социалната политика дава добри резултати в Южна Америка

Аржентина регистрира от три години ръст, сравним с този на Китай

12:00 | 20.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Социалната политика дава добри резултати в Южна Америка

Скокът в цените на суровините даде на управляващите в Южна Америка средствата за водене на политиката им - поддържайки бедните, те подкрепят потреблението и икономическия растеж, се казва в коментар на вестник Трибюн.

Икономическият просперитет, на който се радва в момента голяма част от Южна Америка, върви ръка за ръка с известен популизъм. Концепцията е малко изненадваща, но не пречи за доброто представяне на страните от континента. Международният валутен фонд (МВФ) е оптимистично настроен и прогнозите му са за ръст за тази година достигат 4,3% за целия регион.

Някои от страните се открояват. Аржентина регистрира от три години ръст, сравним с този на Китай. Миналата година икономиката се е увеличила с 9,3%, а за тази година се прогнозира ръст от 7,3%. Страната погаси предсрочно на 3 януари целия си дълг към МВФ в размер на 9,5 млрд. долара.

Същото е положението във Венецуела, чиято икономика е нараснала общо с близо 28% за двете последни години. Очаква се страната да продължи да се облагодетелства от високите цени на петрола и да регистрира ръст от 6% тази година.

За Бразилия се очаква растеж от 3,5% спрямо 2,3% за 2005 г., за Мексико - 3,5% спрямо 3% за миналата година, а за Чили - 5,5% спрямо 6,3% за 2005 г.

Добрите резултати се дължат, от една страна, на външни фактори - повишение в цената на петрола и други суровини като минерали и житни култури. От друга обаче, влияние оказва и волята за водене на социална политика, смятат икономисти.

В Бразилия президентът Лула стига до извода, че твърде голям бюджетен дефицит ще се отрази зле на пазарите и че правилата за функциониране на централната банка ограничават монетарната политика.

В крайна сметка поставената цел за стабилизиране на пазарите е довела до по-гъвкава социална политика, която включва помощи по отношение на стоки от първа необходимост (по-специално във Венецуела) и стратегии за развитие на необлагодетелстваните зони.

Приходите, дадени като помощ под формата на пари или работа, се връщат под формата на потребителски разходи. С други думи водената политика, определяна от някои като популизъм, е не само ефикасна от икономическа гледна точка, но и социално справедлива.

Очаква се и по-нататъшен икономически разцвет, тъй като подобряването на социалния климат ще привлече нови чуждестранни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още