IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фиксирането на веригите за доставки у дома крие големи рискове за САЩ

Кризите с бебешките храни и ваксините показаха опасностите на самодостатъчността

20:56 | 18.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Поне едно нещо, което Доналд Тръмп направи, трябваше да проработи, макар и само по закона за средните стойности, и Операция Светкавица, програмата за разработване на ваксина, която стартира в началото на 2020 г. и използва DPA, го направи. За разлика от ЕС, с неговата фрагментирана властова структура и липса на централизирано разходване на средства, федералното правителство на САЩ разполага както с изпълнителна власт, така и с парични средства, и произведе стотици милиони ваксини до началото на 2021 г.

Но тогава нещо се промени. До края на 2021 г., казва Боун, ЕС и Индия лесно взеха предимство пред САЩ, произвеждайки съответно около 2,5 милиарда и 1,6 милиарда дози спрямо 1 милиард в Америка. Грубо казано, DPA договорите поставят правителството на първа линия, вместо да разширяват общия капацитет, като законово ограничават производителите да произвеждат само за щатския пазар. Покупките от САЩ на компонентите, използвани в производството на ваксини, също така заграбиха голяма част от международното предлагане и доведоха до (погрешни) обвинения от страна на индийски и европейски производители, че САЩ налагат експортна забрана.

ЕС, както той безкрайно подчертаваше - и с известно основание - продължаваше да играе традиционната си роля на световна аптека. Всъщност той въведе режим, позволяващ контрол върху износа, но все пак продължи да продава в чужбина.

Ако САЩ продължат да поддържат фокусиран върху вътрешния пазар начин на мислене в своята политика в областта на веригата за доставки, проблемите от типа на бебешкото мляко и ваксините вероятно ще се появят отново. Един такъв потенциален сектор са полупроводниците. Ако приемем, че маневрирането в Конгреса не се окаже блокиращо, САЩ ще похарчат 52 милиарда долара, за да пренесат веригата за доставка на чипове на американска земя. Но огромната сложност на екосистемата на полупроводниците все пак ще запази зависимостта от чужди компании. Като начало, колкото и европейски институти като базирания в Белгия Imec да бъдат привлечени от федералните долари, за да създадат съоръжения в САЩ, няма начин Америка да възпроизведе изследванията на ранен етап, които се провеждат в Европа.

Има много пазарни провали в тези странни, фрагментирани времена за глобалната икономика и много причини правителствата да се намесят. Но силното фокусиране върху централизираните държавни разходи, за да се запази или създаде производство у дома, рядко е най-добрият начин да го направите. Не можете да управлявате изключително сложните индустрии на съвременната икономика на автаркична база (пълно стопанско самозадоволяване – бел. прев.) САЩ ще продължат да правят грешки, ако се опитат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Освен това ако не печата долара щеше да е 2 евро вече а цените на петрол и газ още по нагоре за теб :) Ти явно не си забелязал,че топ 1 производител на газ в света е САЩ, топ 1 производител на петрол в света е САЩ отново. Много "ляб" имаш да папкаш още :) Оплачи се на дяда ти иван и му препоръчай да принтира и той малко рублаж :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Ами печатай си и ти кво те бърка :) Може да работиш с рубли и да си печатиш колкото искаш. *** също може :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 1 година
обаче този на снимката ще ги довърши, агент на Путин е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
През май месец тази година САЩ са откраднали най-много от света за всички времена! Търговски дефицит му викат и печатане на зелена макулатура. И екстаз на наивни хамстери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още