IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходящата тенденция на стоковите пазари продължава

Цените на много от основните суровини отбелязаха нови исторически максимуми през изминалата седмица

12:23 | 10.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Възходящата тенденция на стоковите пазари продължава

Възходящата тенденция на световните стокови пазари, която през последните пет години обхвана енергийните суровини, металите и някои селскостопански стоки вероятно ще се запази, подкрепена от световния икономически растеж, ограниченото предлагане и свежите потоци от инвестиции. Такова е мнението на голяма част от пазарните участници и анализаторите, цитирани от Financial Times.

Цените на много от основните суровини отбелязаха нови исторически максимуми през изминалата седмица. Редица хедж фондове и представители на енергийния сектор изразиха увереност, че поскъпването ще продължи, тъй като цените остават далеч от най-високите си стойности в реално изражение (с отчитане на инфлацията).

Възходящият тренд се подхранва и от консервативните прогнозни цени, заложени в проектите на минните компании, които ограничават инвестициите в сектора. В случая с медта световните запаси бележат понижение, тъй като медодобивните компании остават скептични относно запазването на текущите ценови нива.

Според Ричард Адкерсън, изпълнителен директор на компанията Freeport - McMoRan Copper and Gold, която добива злато и мед в Индонезия, дългосрочните прогнози не би трябвало да се променят. „Движенията на цените на металите, както и на повечето стоки са циклични и няма логика планираните цени да се актуализират само защото пазарните нива в момента са високи“, смята Адкерсън. Голяма част от компаниите в сектора взимат инвестиционни решения, базирани на прогнозни цени на медта в диапазона между 80 и 90 цента за паунд. През последните четири години обаче цените се повишиха до 2,70 долара за паунд.

Много от пазарните участници са на мнение, че поскъпването на металите се подхранва, от една страна, от производителите, които смятат че настоящите цени са нереални и не инвестират в нови мощности, и от друга – от инвестиционните фондове, които наливат допълнителни средства на пазара, окуражени от ограниченото предлагане.

Стоковите пазари започват да привличат вниманието и на пенсионните фондове, които се стремят към диверсификация на своите портфейли чрез намаляване на дела на акциите и дълговите инструменти. Това означава привличане на по-дългосрочни интереси в сектора, които също биха засилили натиска във възходяща посока.

Поскъпването на металите в голяма степен се дължи и на по-високите разходи за производство, обусловени както от повишението на цените на енергията, така и от факта, че новите залежи са разположени на по-отдалечени и трудно достъпни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още