IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е за балансиране на портфолиото

Необходимо е проницателно накланяне към сектори, които се справят добре с инфлацията

10:58 | 16.05.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Не се изкушавайте просто да изхвърлите всичките си технологични акции с високо растеж. Тези със скромен брой служители, ниски разходи за суровини и силна ценова мощ би трябвало да са малко засегнати от инфлацията. По-малко зрелите компании „еднодневки“ бяха драстично преоценени по основателна причина. Утвърдените такива като Microsoft, Alphabet (която е собственик на Google) и Amazon също понесоха удар (спад между 15 и 18 процента тази година). И все пак те обявиха силни печалби, все още растат и може да се твърди, че представляват справедлива стойност по текущите си цени и заслужават място в портфейла.

Много от най-добре представящите се акции тази година са на петролни компании. Ако сте ги държали, идва ли момент, в който трябва да осребрите печалбите си? Моето мнение е, че производителите на изкопаеми горива в крайна сметка ще се върнат към състоянието на свръх предлагане, след като всяко западно правителство има дългосрочен план да намали значително употребата на техните продукти. Ще отнеме време, но когато настъпи, бързането към изходите може да се превърне в паническо бягство. Така че вярвам в спокойното тръгване навреме, вместо да се чака, докато се наложи да се бяга.

За разлика от петролните акции много промишлени минерали, като медта, са съществена съставка за бъдещето с по-ниски въглеродни емисии. Ние инвестираме в добив въпреки екологичните предизвикателства. В действителност приветстваме допълнителните разходи, които правят най-добрите добивни компании, за да подобрят факторите за околната среда и безопасността, дори ако акционерите няма да видят пряка полза години. По-добре е да имаме листнати действащи добивни компании, отколкото такива с по-ниски стандарти, запълващи празнината.

Харесвам също телефонни, железопътни и здравни акции. Тези индустрии имат дълга история на устойчиви парични потоци по време на инфлация и дори рецесия. Последният път, когато инфлацията в САЩ бе по-висока, беше в края на 70-те и началото на 80-те години. Тя достигна връх от 14,8% през 1980 г. Между януари 1976 г. и декември 1980 г. Dow Jones Transport Index се представи по-добре от Dow Jones Industrial Average със 103%.

По-общо казано, харесвам компании от сектори с високи бариери за навлизане, висока възвръщаемост на инвестирания капитал и малък дълг. Те изглеждат най-добре позиционирани да повишат дивидентите в реално изражение.

Това изглежда като момент да намалите очакванията за растежа и да се съсредоточите върху гарантирането, че портфолиото ви е добре балансирано и устойчиво. Ако преминете през този период относително невредими, ще бъдете в добра позиция, когато икономическите и инвестиционните условия се подобрят. В този момент всички ще си тананикаме по-весела мелодия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За комодитис отдавна е късно за вход, по-скоро е време за изход, но съдейки по спада на технологичните - сега е момента. Имоти - не е сега времето. Метали - също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
екзактно! А в коментар номер едно може да видиш и пример на един ревящ холдър на гъъзпром, дето може да си завре акциите там къде фотоволтаик НЕ работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, предупреждавал бил, тоя дето се наби и рекламираше руски акцийки, дето сега нито може да продаде, нито вече са актив за който и да било без opкски падпорт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Bingomatic2
преди 2 години
Трябва да знаете кога да ги задържите, да знаете кога да ги сгънете, да знаете кога да си тръгнете и да знаете кога да бягате,Оригиналът е:You got to know when to hold 'emKnow when to fold 'emKnow when to walk awayAnd know when to run Песента се казва "The Gambler". Очевидно става дума за покер. В покера "fold" изобщо не означава "сгъвам".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
DDM
преди 2 години
Холдърите на шеъри ще са на печалба, чак когато продадат на печалба Пълна е мрежата с ревящи холдъри, които не са продали овреме и други, дето ги е срам да си кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
болиги оная работа за твоите куци и несбъдващи се прогнози, шерхолдърите на Тесла ги боли най силно, мазен... а твоите акции в гъъзпром как са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
От ного време предупреждавам, че тия дето се набиха в куци високотехнологични компании ного ще ги боли, е: сега ги боли - ного.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още