IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългият COVID се превръща в заплаха за икономиките

Все повече хора губят работоспособност заради тежки симптоми, продължаващи с месеци след заразяването им с коронавируса

10:55 | 11.04.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

„Казах на съпруга си, че ако не са той и момичетата ми, нямаше да искам да продължа да живея така“. Това казва 41-годишната Ребека Логан, която е имала натоварен и пълноценен семеен живот, преди да се зарази с COVID-19.

Преди две години тя е работила като медицинска сестра в отделение за спешна помощ в Северна Ирландия и е управлявала собствен бизнес като фитнес инструктор, пише Politico.eu.

Днес тя е прикована към леглото и използва инвалидна количка или бастун, за да се придвижва. Да извършва прости, ежедневни задачи, например да си измие косата, води до силни болки и умора. „Всеки ден е борба“, казва Логан, която страда от т.нар. „дълъг COVID“.

Службата за национална статистика на Обединеното кралство съобщава, че приблизително 1,7 млн. души в страната живеят с дълъг COVID. Случаите се увеличават с тревожните 200 хил. души на месец тази година.

Близо половината от тези, които съобщават за симптоми след четири седмици, страдат повече от година. Най-честите симптоми са умора, мозъчна мъгла, задух и мускулна болка. Има повече от 200 симптома, които са известни, като те засягат почти всеки орган в тялото, според Брендън Дилейни, личен лекар и председател по медицинска информатика и вземане на решения в Imperial College London.

Това, което сега започва да привлича вниманието на правителствата, е, че по-голямата част от тези, които страдат от продължителен COVID, са в разцвета на живота и кариерата си - на възраст между 35 и 49 години.

Въпреки че все още няма данни, които оценяват въздействието на дългия COVID върху пазара на труда в Обединеното кралство, бърз поглед към статистиката за заетостта намеква за удар върху икономиката, казва Крис Томас, ръководител здравна политика в Института за изследване на обществените политики (IPPR).

„Откакто започна пандемията, наблюдаваме спад в размера на пазара на труда от малко над 1 милион души, което е доста голям спад“, казва той. Според него е много вероятно част от тези хора да са отпаднали от пазара на труда заради симптоми на дълъг COVID.

Глобално бреме за здравето

Данните за Обединеното кралство дават ориентир за мащаба на проблема – в момента дългият COVID засяга около 2,7% от населението и над 4% от работната сила. Истинската обществена и икономическа цена за страните по света обаче може никога да не стане известна.

Хората, развили дълъг COVID при първата вълна на пандемията, не могат да го докажат, тъй като по това време нямаше безплатни тестове. Представители на различни организации казват, че здравните работници масово не вярват на пациентите си за симптомите и това е голям проблем навсякъде в Европа и по света.

Тези, които най-често мълчаливо си страдат, заемат по-ниско платени работни места, например работници в магазини, чистачки и други услуги, ориентирани към хората – образование, здравеопазване например. Те няма как да работят от вкъщи.

Междувременно някои държави категорично отричат съществуването на дълъг COVID. Пациенти в Русия, където са регистрирани повече от 1 млн. смъртни случаи, казват, че „само говоренето за дълъг COVID създава впечатление за определени хора, че те всъщност разпространяват нещо, което не е истина“.

Скорошен метаанализ на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство установява, че ваксинацията предлага известна защита срещу продължителен COVID. Проучване в Румъния сред заразени с коронавируса установява, че 57 процента от хората са развили продължителен COVID, като само един на всеки петима е получил поне една доза ваксина.

В Дания, където ваксинацията е с много широк обхват, 30 процента от преболедувалите имат симптоми шест до девет месеца след заразяването. Данните обаче все още не са потвърдени от други проучвания.

Числата от всички проучвания са по-големи от оценката на Световната здравна организация, че около една четвърт от хората изпитват симптоми след четири седмици. До момента е съобщено за близо 500 млн. случая на COVID.

Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
дългият ... ковид е у главите на зомбитата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
нали ако бяха всички неуки като вас, света щеше още да е някъде между 12 и 13 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
Колко лесно можех да предположа че си от сектата на Великия Страшен Ковид, както и проповедник на светото причестяване с Ефикасната Ваксина. Вече трета година не може да събере две и две и да види че ковид не е дори грип, а нищожна, лека, смехотворна настинка. Вече трета година живее като затворник да се пази от хрема. Каква трагедия... Ще предположа две неща за теб - също си вегетарианка и твърд привърженик на "зелената реформа"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Ние работим хоум офис, пазим се много, защото априори имаме в семейството човек със здравословни проблеми , спазваме и сега всички противоепидемични мерки и имаме нула срещи с ковид. Да- това ни струва социална изолация, но пък излизаме от ковид пандемията досега с липса на дълъг ковид и с максимален профит от тази здравна катастрофа- и като развитие, и като финанси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
изобщо няма такова нещо ... не съм ваксиниран и си бачкам като пич, миналата година започнах... работа има с лопати да я ринеш и пак няма да е изринеш... и на капак покрай нова година поледувах две седмици от старомодния грип... знам, щото три пъти, болен по 2 часа чаках на опашка на студа за тест и трите пъти отрицателен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Не е ясно кои страдат повече - ваксинираните или неваксинираните. И КОЙ създаде този вирус?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Изключително голям процент от тези, които врещяха, че нямало ковид и това бил измислица на инженерите за ''нов световен ред'', сега боледуват от дълъг ковид и са на практика изключени от реалния трудов пазар... Още горете маски по площадите, още си въобразявайте, че земята е плоска, а не с формата на геоид, още мрънкайте, че ковид няма и че той е просто един грип, и да видим до коя крива круша ще ви докара това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Само не се разбира, двойно инжектирана, или и бустер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Само не се разбира, двойно инжектирана, или и бустер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още