IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решителността на Запада все още не е трайна даденост

Тръмп и Льо Пен биха представлявали много различен Запад от този, защитаван от Байдън и Макрон

15:36 | 10.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изводът е, че те също така ще бъдат в услуга на по-широката борба на Америка за демокрация. Русия, която беше 11-ата по големина икономика в света преди 24 февруари, скоро дори няма да се класира в първите двадесет, предупреди Байдън. „Тъмнината, която движи автокрацията, в крайна сметка не може да се сравнява с пламъка на свободата“, каза той.

Това е новата глобална биполярност в най-ярката й форма. На Путин се пада позорната чест да бъде нейна акушерка; на Байдън - главната роля за определяне на условията. Три области са най-очевидни. Първата е икономическата. Преди инвазията в Украйна имаше спекулации дали някаква валута, включително китайският юан, може да замени долара.

Повечето икономисти смятат, че загубата на доларовата доминация остава много малко вероятна в близко бъдеще. Много зависи от това какво планира да направи Вашингтон. Америка показа забележителната си сила да блокира голяма икономика и да се прицели в нейния глобален елит. Други национални елити, които включват и позападнячени клептократи в редиците си, сега търсят резервни планове.

Правителствата на развиващите се икономики ще наблюдават как Западът претегля репарациите за щетите от войната на Украйна. Байдън може да конфискува част или всички валутни резерви на Русия, за да възстанови страната. Той създаде прецедент по-рано тази година, когато САЩ секвестираха половината от скромните резерви на Афганистан. Замразените активи на Русия са над 300 милиарда долара. Ако САЩ направят същото с Москва, това може да предизвика отдалечаване от долара.

Вторият проблем е глобалната надпревара във въоръжаването. Преди нахлуването на Путин Китай и Русия вече модернизираха своите ядрени системи, особено хиперзвуковите си ракети. Сега САЩ също ще увеличат военните си разходи. Те в крайна сметка може да нараснат до 5% от брутния вътрешен продукт - увеличение с около една четвърт. Повечето европейски държави вече няма нужда да бъдат притискани от Вашингтон, за да изпълнят обещанията си за 2 процента отбранителни разходи от БВП според изискванията на НАТО. Други страни ще заключат, че е било глупаво Украйна да се откаже от ядрените си оръжия през 1994 г. Разпространението им вероятно ще се превърне в повтаряща се мигрена през следващите години.

Трета мярка е идеологическа. Най-изненадващият отговор на агресията на Путин е твърдостта на обществената реакция на Запада. Отворен е въпросът дали тя ще се окаже трайна. Ръстът в рейтинга на крайнодясната кандидатка Марин льо Пен преди президентските избори във Франция е предвестник за крехкостта на демокрацията. Друг такъв е планираният реванш на Доналд Тръмп срещу Байдън през 2024 г. Тръмп и Льо Пен биха представлявали много различен Запад от този, защитаван от Байдън и Еманюел Макрон. Нова ера несъмнено е пред нас. Но решителността на Запада все още не е даденост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto2
преди 2 години
Ох Петре, Петре, колко мъка има по тоз свят Петре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
wart
преди 2 години
Светът остана на *** като изкуфелият пръч и престъпник ( Всички Американски Президенти са преди всичко убийци и престъпници- погледнете историята им вечни войни)Байдън, клоунът наркоман Зеленски и полулуд полу нормален Б. Джонсън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Смешната пиянска армия не може един голям град да превземе месец и половина. Иаторията е абсолютно същото, каквато е и с всичко останало в пPocия - едни помпозни приказки и легенди, но всъщност гнила структура, изпокрадена, остаряла, впиянчена и пълна с демотивирани индивиди и с лошо управление. Цялата им работа е такава, затова цари и такава мизерия в пPocия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
колкото до Япония , СССР остава в резерв голяма част от армията си за да противостои на квантунската армия ... на която също идва ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
а пък ти попрочети колко дивизии се бият в Африка и колко на източния фронт ... щото втория фронт "съюзниците" го отвориха едва в 44а , когато се сетиха , че Сталин може да стигне и по-на запад от Берлин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Само, че "Барбароса" е 1941 г. и в тези година вече имаме действия в Африка с Ромуел. Отделно в "Битката за Британия", приключила края на 1940г. Луфтвафе търпи големи загуби в техника и пилоти. Ако имахме само един фронт (източен) русанаците никога нямаше да устоят на немците - самите руснаци знаят, че Япония няма да ги нападне и изтеглят войски от там. Отделно си прочети колко много икономически помощи са получавали *** от запада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
то и през 43а тъй са мислили некои "пичове" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ПИЧ
преди 2 години
Бай Дън има още близо 3 години мандат и ще стиска *** за матракулките, а с тези оръжия - Javelin и самоунищожаващи се малки дронове - направо им бърка в мозъка. *** се оказа и със слаба армия, накрая Зеленчо ще вземе да го победи. Ей ги на не могат един Мариупол да превземат - колко време стана, явно са слаби, само пият водка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още