IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Махалото на глобализацията се люшва в обратна посока

Връщането на производства у дома е във възход, след като компаниите и държавите търсят по-голяма сигурност на доставките на фона на геополитическо напрежение

20:13 | 28.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Освен това прекъсването на веригата за доставки в резултат от ковид пандемията разкри уязвимостите, създадени от офшоринга. Предлагането не успя да бъде в крак с повишеното търсене във възстановяващите се икономики.

Полупроводниците представляват виден пример за тази тенденция. Към 2020 г. на САЩ и Европа се падаха само 20% от световното производство на полупроводници, при приблизително 80% през 1990 г. Светът зависи от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company и южнокорейската Samsung за авангардни чипове, като продължаващият им недостиг подчерта опасността от това.

И така, каква е връзката между извънредната енергийна ситуация в Европа и недостига на чипове? Въпреки че се различават по много начини, и двете са белязани от недостатъчно предлагане на основна стока, търсена от страни или компании, които допуснаха да станат зависими от други.

Вносът от Европа на руски петрол и газ я направи уязвима към враждебна, безпринципна държава (по-лошото в случая - от един човек). Офшорингът по подобен начин прави страните и компаниите зависими от техните добри отношения с чужди държави и от ефективността на нашата транспортна система.

Признаването на тези негативни аспекти на глобализацията кара компаниите и държавите да се обърнат отново към местните източници.

Ако махалото продължи да се движи продължително време в посоката, която предвиждам, ще има последствия за инвеститорите. Глобализацията беше благодат за глобалния брутен вътрешен продукт, за икономиките, които тя подкрепи, и за компаниите, които се възползваха от намалените разходи чрез покупки в чужбина.

Новата тенденция ще бъде по-малко благоприятна в това отношение. Тя обаче може да подобри сигурността на вносителите, да повиши конкурентоспособността на местните производители, да увеличи работните места в домашното производство и да създаде инвестиционни възможности в този преход.

За колко време махалото ще се отдалечава от глобализацията в посока оншоринг? Отговорът зависи от това как ще се разрешат текущите ситуации и коя сила ще победи: необходимостта от надеждност и сигурност или желанието за евтини източници. След много десетилетия на глобализация и минимизиране на разходите, мисля, че сме на път да открием инвестиционни възможности в стремежа към надеждни доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
"..Но офшорингът също така доведе до загубата на милиони работни места в САЩ..." като гледам,че безработицата падна до 3.9% и са налице милиони свободни работни места, явно не е голяма драма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
каП.утин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
ся подготвят нови серии с лика на *** и Лавров
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Reltup
преди 2 години
Производството на кукли тип Незавалка и *** е във възход :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
15%
преди 2 години
Човек, имате 2 патрона - природните ресурси, които НЕ са по ваши заслуги и нямате грам заслуги за тях и явдреното копче! Първият патрон сте на път да изстреляте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Връщането на производства у дома е във възход >> A енергията у рупли, мъка-мъка-евроатлантическа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още