IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В повратна точка ли е бизнес цикълът по света?

Критичният въпрос е дали инвазията и санкциите ще влошат неблагоприятните тенденции в икономиката достатъчно, за да я тласнат към рецесия

16:38 | 04.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Снимка: EPA/STRINGER

Контрастът между силното производство и бизнес проучванията, от една страна, и слабостта, разкрита от PILT, от друга, потвърждава, че основният проблем на икономиката е кризата с разходите за живот.

Войната в Украйна и санкциите срещу Русия, наложени в отговор, засилват този проблем, тъй като предизвикаха покачване на цените на петрола и газа и нарушиха други производствени и хранителни вериги на доставка.

Забавянето на бизнес цикъла винаги започва, когато бизнес условията и заетостта са сравнително добри доскоро. Тази плаваемост насърчава прекален оптимизъм у икономистите, които правят прогнози. Те очакват положителните условия да се запазят и подценяват вероятността икономиката да е в повратна точка.

„Най-големите грешки в прогнозите... се правят в близост до повратните точки на бизнес цикъла и цикъла на растеж, особено при пикове“, пише икономистът Виктор Зарновиц в свое изследване на бизнес циклите. „Много прогнози са прекомерно повлияни от най-новите събития или развития; те разчитат на постоянството на местните тенденции и са недостатъчно циклични“, допълва той.

Правещите прогнози имат професионални репутационни причини да поддържат оптимистични перспективи и да предричат ​​„меко кацане“ на икономиката. Те са загрижени да избегнат прогнозирането на спад фалшиво или преждевременно, което обяснява защо предупрежденията за някои индикатори не се вземат под внимание, пише още Зарновиц.

Критичният въпрос е дали инвазията и санкциите ще влошат неблагоприятните тенденции в икономиката достатъчно, за да я тласнат към значително забавяне или дори към пълна рецесия.

Икономическият шок, причинен от инвазията на Русия, е много по-малък от този, създаден от разпространението на коронавируса през първото тримесечие на 2020 г. Той обаче е поне толкова голям, колкото сътресенията, причинени от нахлуването на Ирак в Кувейт през 1990 г., иранската революция през 1979 г. и арабското петролно ембарго през 1973 г., всички от които бяха последвани от рецесии.

Настоящият шок също се разпространява чрез множество канали едновременно, включително енергийната система, хранителната система, производствените вериги за доставки, международната мрежа за товарен превоз и глобалната система за плащания.

Усложнявайки картината, Федералният резерв на САЩ и други големи централни банки се опитват да забавят  инфлацията, като ограничават възможностите си за облекчаване на кредитните условия, за да компенсират всяко отрицателно въздействие върху бизнес активността.

Рецесиите обикновено настъпват, когато, както сега, има противоречие между целите на политиката, което принуждава централните банки и правителствата да направят неудобен избор и да дадат приоритет на други цели за сметка на временно забавяне на растежа на производството и заетостта.

Мащабът и сложността на настоящия шок правят въздействието върху бизнес цикъла особено трудно за прогнозиране, но в контекста на вече сериозен проблем с инфлацията то вероятно ще бъде голямо и отрицателно.

Дори ако САЩ успешно избегнат рецесия, Европа е много по-интегрирана с руската икономика и следователно вероятността от рецесия е много по-висока. Колкото повече конфликтът и санкциите ескалират и колкото по-дълго продължават, толкова по-големи ще са смущенията в икономиката и толкова по-голяма е вероятността от последваща рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още