IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните и фуражите може да поскъпнат с до 20% заради войната в Украйна

Намаляването на вносните мита или ограниченията на износа ще решат несигурността на местно ниво в краткосрочен план, но се очаква да вдигнат световните цени

15:58 | 11.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Затворени пристанища

Украинските пристанища на Черно море са затворени. Дори ако инфраструктурата за вътрешния транспорт остане непокътната, доставката на зърно по железопътен транспорт би била невъзможна поради липсата на работеща железопътна система.

Корабите все още могат да преминават транзитно през турските проливи, критичен търговски възел, през който преминават голямо количество пратки пшеница и царевица. Повишаването на застрахователните премии за Черноморския регион би изострило и без това високите разходи за корабоплаване, което би увеличило разходите за внос на храни.

Руските пристанища на Черно море засега са отворени и не се очакват сериозни смущения в селскостопанското производство в краткосрочен план. Финансовите санкции срещу Русия обаче предизвикаха значително обезценяване, което, ако продължи, може да подкопае производителността и растежа и в крайна сметка допълнително да повиши разходите за селскостопанско производство.

Риск от недостиг на торове

Много европейски и централноазиатски страни разчитат на Русия за над 50% от своите доставки на торове и недостигът там ще се влоши до следващата година

Високото търсене и нестабилните цени на природния газ доведоха до повишаване на разходите за торове. Например цената на карбамида, ключов азотен тор, се е увеличила повече от три пъти през последните 12 месеца.

FAO препоръчва глобалната търговия с храни и торове да остане отворена, а веригите на доставка да продължат да се движат, като се намерят нови, алтернативни доставчици, които да поемат шока.

Намаляването на вносните мита или използването на ограничения за износ биха могли да помогнат за разрешаването на предизвикателствата за продоволствената сигурност на отделните страни в краткосрочен план, но биха довели до повишаване на цените на световните пазари, предупреждават от FAO.

Необходима е подкрепа на уязвимите групи, включително вътрешно разселените хора. Правителствата трябва да разширят мрежите за социална сигурност, за да защитят уязвимите хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
внимавай ...гъзз глава затрива ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
преди беше пландемията , сега войната в Украйна ...утре ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Ше свиеш... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Де да можех да свия плюскането с 20% аз,че гоня 110 кила мамка му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още