IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да успокои пазарите, но не и без цена

Най-добрият принос, който централните банки могат да направят в момента, е да бъдат източник на стабилност

18:32 | 03.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През 90-те години на миналия век Студената война изглеждаше, че е приключила, развиващите се пазари бяха на мода, а инфлацията беше сравнително потисната. Бил Клинтън ценеше връзката си с Борис Елцин. Западът смяташе, че има жизненоважен интерес да се грижи за Русия и да възстанови нейното търговско здраве. Подкрепен от администрацията на Клинтън, МВФ прекара година в спасяване на Южна Корея, Индонезия и Тайланд. За разлика от това трио, Русия имаше ядрени оръжия. Оставянето на Русия да се оправя сама не се смяташе за сериозна опция.

Превъртаме бързо към 2022 г. и динамиката е съвсем различна. В понеделник Банката на Русия повиши рязко основната си лихва - от 9,5% на 20%, и наложи някои видове контрол върху капитала. Подобни драматични стъпки исторически са били неустойчиви и често последни усилия да се избегне търсенето на помощ от МВФ. Но е трудно да се види задаваща се помощ, дори ако Русия възнамерява да я поиска.

Има неща, които Фед може да направи, за да успокои пазарите днес, но те не са без цена, нито са лесни за комуникация. Може да разшири доларовите суапови линии - или да сигнализира за готовността си да го направи. За последно разгърната с голям ефект в началото на пандемията, тази защитна мрежа помогна да се предотврати превръщането на кризата в общественото здравеопазване в икономическа катастрофа. Централната банка предприе подобни стъпки през 2008 г. И в двата случая изливането на долари в световната финансова машина беше в съответствие с нейната по-широка регулаторна насоченост. Инфлацията беше овладяна и Фед агресивно разхлабваше политиката си. В контраст, сега предпочитаният показател на банката за инфлацията се покачи до 6,1% на годишна база през януари, повече от три пъти над целта й. Темпът на покачване на цените също е доста над зоните на комфорт на Английската централна банка и Европейската централна банка.

Фед можеше да даде да се разбере, че суаповете са изцяло свързани с финансовата стабилност. Въпреки че е вярно, разликите в широкия икономически пейзаж са огромни. Тогава централната банка на Америка ще се изправи пред въпроса кой ще получи суапова линия. През 2020 г. тези линии бяха отпуснати на страни и финансови центрове, които бяха съюзници или партньори на САЩ. Никой американски враг не получи такава. Разширени ли са суаповете до нова група държави, като тези в Източна Европа? Как може да реагира Конгресът, който Фед смята за своя истински шеф?

Намаляването на лихвите би било обръщане с епични пропорции, като се има предвид, че Фед посочи, че ще започне да ги вдига през март, може би с половин процентен пункт. Най-добрият принос, който централните банки могат да направят в момента, е да бъдат източник на стабилност. Това предполага стъпка от четвърт пункт през март и няколко хода с подобен магнитуд впоследствие. Ако ситуацията в Украйна се разреши, или пък се влоши драстично, централната банка може да се наложи да промени курса.

Нямаше съмнение относно необходимия курс по време на пандемията и световната финансова криза - дискусията беше само за средствата. Финансирането на фона на война ще бъде още по-трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Фед може да успокои пазарите, но не и без цена == споко ве, европейците ще я платят! Ще санкционират Русия, да може янките да се настанят по-удобно на пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още