IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна е повратна точка и за пазарите

Шокът за европейската икономика ще преобърне дебата за монетарната политика

11:40 | 03.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

С този последен шок съществуващото нежелание на пазарите да финансират силно задлъжнели държави - с по-големи нужди от фискални разходи на хоризонта - само ще се задълбочава.

Ако сме прави, фактът, че инфлацията вече не е проблем, прави нещата лесни. Сега е неподходящ момент ЕЦБ да се тревожи за нормализиране на политиката.

Относителните промени на цените в инфлационната кошница в еврозоната е малко вероятно да се превърнат в обща инфлация, което означава, че има пространство за продължаваща хлабава парична политика и – ключово – количествено облекчаване, което от фискална гледна точка е крайно необходимо.

Следователно ще има фундаментално разделяне по отношение на монетарната политика, като Федералният резерв на САЩ се стреми към нормализиране, докато ЕЦБ – предвид много по-големия шок, който войната на Русия е за Европа – продължава да разхлабва.

Пазарите далеч не разпознават или калкулират това. Те оценяват перспективата за нормализиране на паричната политика и повишаване на лихвите в еврозоната успоредно със САЩ. Спекулативното позициониране на валутните пазари започна да изгражда значима съвкупна „дълга“ позиция на еврото спрямо долара през миналата седмица.

Накратко, отделянето на еврозоната от САЩ – по отношение на растежа и политиката – все още изобщо не е вградено в пазарите.

Виждали сме всичко това преди. Помислете за 2014 г., която също беше преломна за пазарите. Русия анексира Крим в началото на нея година. И тогава цените на петрола паднаха, тъй като американските шисти превзеха гороломно света.

На фона на всичко това пазарите закъсняваха с калкулирането на огромната промяна в политиката, която се разгръщаше в ЕЦБ, което в крайна сметка щеше да доведе до количественото облекчаване от 2015 г.

Това е така, защото имаше истински смесени сигнали. Пазарите смятаха, че количественото облекчаване никога няма да бъде възможно предвид традиционното значение на инфлационните ястреби в еврозоната. И сега е същото. Повишената инфлация е смесеният сигнал, който задържа пазарите сега. Но това е стара новина, която отразява света, какъвто го познавахме преди седмица. Предстои голямо отклоняване и слабост на еврото спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
https://youtu.be/ruNCIrQsUV8 >>> яяя да видим какво има тука! Изстрели в собствените си крака? Цитат: По-лесна е процедурата за фалит, отколкото да се оправи кашата :) Мм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
ПИЧ
преди 2 години
Kakво иска да каже тази статия - че печатането на пари ще продължи, сега с оправдание -Украйна. А ние гражданите какво ще правим ? Тези престъпници в ЕС, европейската комисия и ЕЦБ ще ни фалират (като граждани), ще ни окрадат и малкото капиталец дето е останал. Ще ни закрепостят да не можем да се движим- с тези цени на горива и на други неща. А искат още инфлация. Има ли сила, която може да се изправи срещу тези престъпници ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Значи "много гласове, които критикуват Германия за ниските й нива на държавен дълг". Ама че абсурд. Това е все едно да критикуваш човек, че не е достатъчно болен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Войната в Украйна е повратна точка и за пазарите === Ее, Пеше, един път и ти да уцелиш 10-ката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още