IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо по-„племенният“ работен живот може да е нещо добро

Малките екипи са обикновено по-ефективни и по-отговорни от неструктурираните групи

13:41 | 22.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Има някои важни уговорки. Изследването обхваща само 2021 г., така че не знаем дали това преминаване към по-тесни племена е просто реакция на блокадите, или се е запазило. Екипът не се е опитал да проследи разговори през Zoom или други вътреофисни комуникации. И проучването показва, че макар нивата на модуларност вътре в екипите да са били високи, членството в тези кибер племена се е променяло, вероятно защото хората са сменяли работата си.

Но както пише екипът зад проекта, цялостното послание е ясно: „Комуникациите на работното място по света бяха драстично променени от Covid и произтичащите от пандемията заповеди за работа от дома и нарастване на дистанционната работа… През 2020 г. организациите по света станаха по-„племенни“, отколкото през 2019 г.“

Това добро ли е или лошо? Племенният ефект е проблем, върху който размишлявам, откакто написах книга с това име за антропологията на съвременния трибализъм, пише авторката. Единственият честен отговор е „зависи“. Понякога има ползи от работата в племена, тъй като малките екипи обикновено са по-ефективни и отговорни от неструктурираните групи.

Знам от собствения си опит по време на локдауните, че беше много по-лесно за екипите със „социален капитал“, като например съществуващо доверие и тесни връзки, да общуват чрез Zoom. „Сътрудничеството с хора със сходни познания в областта [споделена експертиза]“ повишава доверието, ефективността и бързото споделяне на информация и негласни знания, отбелязват изследователите.

Недостатъкът на племената е, че могат да накарат умни хора да правят глупости. Преди финансовата криза от 2008 г., например, племената вътре в банките караха мениджърите да изпускат рискове или да не успяват да вдяват това, което правят техните трейдъри. Това не е всичко. Както посочват изследователите, силозирането може да намали иновациите в някои организации, тъй като „иновациите често възникват от нови комбинации от отдалечени знания“. С други думи, малките, твърдо установени екипи могат да бъдат ерозирани.

Когато се върнем в офиса, ще има някои адаптации към блокадите, които ще искаме да запазим. Фактът, че видео разговорите и имейлите могат да помогнат на малките екипи да взаимодействат ефективно, дори когато са разделени, е нещо добро. Такъв е и фактът, че тези инструменти помагат на професионалистите, работещи в една и съща област в различни институции, да си взаимодействат. Един пример беше безпрецедентното ниво на сътрудничество между епидемиолози от различни глобални институции. Да се ​​надяваме, че това ще продължи.

Но ако позволим на нашите киберплемена от ерата на пандемията да се превърнат в твърдо установени и затворени такива, всички ще страдаме. Затова се запитайте на кого не сте изпращали имейл наскоро - и се опитайте да се свържете, може би дори лично. Столовата или барът, например, могат да изиграят своята роля, за да не заседнем в силоза. Или племето на работното място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още