IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишаващите се лихвени проценти причиняват пазарна дихотомия

Паричната политика занимава пазарите: курсовете се колебаят, инвеститорите стават нервни. Кои акции могат да се справят с по-нататъшни сътресения и кои - не

08:14 | 14.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Настроението на фондовите борси е разклатено: инвеститорите все повече се притесняват от значително по-високи лихвени проценти в САЩ след изненадващо високите стойности на инфлацията там.

Досега редица компании са успели да избегнат това низходящо движение. Основните индекси, като Dow Jones, S&P 500 в САЩ или Dax в Германия, са само с няколко процента под рекордните си стойности. Но ценовите колебания при отделните акции стават все по-големи и по-чести. Няколко големи акции на растежа, като Facebook или Netflix, вече бяха наказани на фондовия пазар, а Delivery Hero беше последният засегнат в германския Dax. Какво се крие зад това?

Ето кои рискове влияят на пазарите и кои акции са особено застрашени.

1. Риск от по-високи лихвени проценти

Причината за рязката промяна на тенденциите на фондовите пазари е повишаването на лихвените проценти. Инвестиционният консултант Томас Алтман от инвестиционната къща QC Partners предупреждава пред германския Handebslatt: „Обратът в лихвените проценти понастоящем е рисков фактор номер едно за фондовите пазари. Тази вълна може бързо да се превърне в цунами“. 

Преди последните данни за инфлацията в САЩ сред инвеститорите преобладаваше мнението, че Фед ще повиши лихвените проценти с 0,25 процентни пункта през март. Сега те смятат, че вероятността за повишение на лихвения процент с 0,5 процентни пункта е 50%. Икономистите на Global Sachs очакват седем повишения на лихвените проценти през тази година.

В проучване на Bank of America сред мениджъри на международни фондове, публикувано през януари, 44% от анкетираните смятат, че най-големият риск за пазарите е повишението на лихвените проценти, което е по-значително от очакваното.

Когато лихвените проценти се повишават, привлекателността на ценните книжа с фиксиран лихвен процент нараства. Доходността по десетгодишните американски държавни облигации в момента е над 2% за първи път от две години и половина. Освен това бъдещите разходи за заеми за компаниите стават все по-скъпи. Особено засегнати са технологичните компании, които инвестират приходите си в бъдещето и поради това се нуждаят от външен капитал под формата на заеми или облигации. Това са предимно компаниите на растежа.

2. Риск, свързан с бизнес модела

Гратисният период за компаниите, чиито цени на акциите са се покачвали рязко в продължение на години, но чиято дейност не отговаря на очакванията на инвеститорите, приключи. Точно това преживя наскоро листнатата в DAX компания Delivery Hero. В четвъртък акциите ѝ се сринаха с 30%, а в петък бяха най-губещите със загуба от 11,8%.

Компанията за доставка на храна никога не е била на печалба. Вярно е, че Delivery Hero надхвърли собствените си цели за растеж през изминалата финансова година. Съмненията обаче нарастват с оглед на годините на нарастващи загуби и едновременно с това на нарастващи продажби. Анализаторът на DZ-Bank Мануел Мюл прецени, че след финансовите данни е принуден да преразгледа инвестиционната си преценка и особено справедливата стойност на акцията.

И при онлайн брокера Flatexdegiro участниците на фондовия пазар напоследък са скептични по отношение на амбициозните цели за растеж. Освен това акциите от наскоро шумно прокламираните сектори от известно време са под натиск. В Германия например акциите на онлайн търговеца на мебели Home24 и на онлайн аптеката Shop Apotheke първоначално поскъпнаха значително по време на кризата с коронавируса. След това съмненията дали компаниите могат да оправдаят очакванията за растеж доведоха до нов спад на цените. Подобна е ситуацията и при компаниите от сектора на зелената енергия, като Nordex, Encavis и SMA Solar.

Но най-известният пример вероятно е Facebook. Преди седмица акциите на компанията майка Meta се сринаха с 26%, тъй като инвеститорите не бяха доволни от тримесечните данни. Намаляването на броя на потребителите за първи път и четирипроцентният спад на печалбата не съответстваха на предишния скок на цената от почти 700% след първичното публично предлагане през май 2012 г. Преди всичко обаче слабите перспективи бяха разочароващи. Те не показват как в бъдеще може да се спечелят повече пари, отколкото днес.

Акциите на други известни технологични компании, като стрийминг услугите Netflix и Spotify, както и на платежната услуга Paypal, вече се сринаха със 17-25% тази година след годишните данни. В петък производителят на автомобилни гуми Goodyear също беше засегнат, като акциите му се сринаха с 24%. Това е знак, че тенденцията, започнала с технологичните акции, се разпространява на пазара като цяло.

3. Разделяне на фондовия пазар

Въпреки това не се наблюдава пълен срив на технологичния сектор и на фондовия пазар като цяло. Това е напълно различно от това, което се случи, например, след началото на финансовата криза през 2008 г. или малко след началото на хилядолетието. По това време сривовете в курсовете на т. нар. тежки играчи предизвикаха срив на цените на целия пазар.

Този път високите и често рекордни печалби на повечето компании подкрепят голяма част от общия пазар. Това се дължи на добрите фундаментални данни. Така например групата за електроника и IT Siemens изненада инвеститорите в четвъртък с неочаквано силен ръст на продажбите и печалбата, както и с оперативна възвръщаемост на продажбите от 15,7%. Всички подразделения на базираната в Мюнхен компания са увеличили продажбите, входящите поръчки и приходите си. Акциите бяха начело на Dax с ръст от пет процента.

Mercedes-Benz също успя да убеди инвеститорите в петък. Акциите поскъпнаха с 6,7%, след като производителят на автомобили обяви, че е удвоил печалбата си през миналата година.

Поразително е, че най-високо оценените технологични групи в света отчитат най-високи печалби: През миналата година Apple, Microsoft и компанията майка на Google Alphabet получиха нетна печалба, равняваща се на 205 милиарда евро. Това е с 50% повече, отколкото през предходната финансова година.

Акциите на Alphabet поскъпнаха с 8% след тримесечните данни на холдинга на Google на фона на огромния скок в продажбите и печалбата, които надминаха очакванията на анализаторите. Рекордните продажби на Apple и 20-процентното увеличение на тримесечната нетна печалба до почти 35 млрд. долара помогнаха на цената на акциите да се повиши с 3%.

Amazon вероятно най-добре отразява нервната дихотомия на пазара. В навечерието на тримесечните данни акцията, която е много високо оценена спрямо борсовата стойност, поевтиня с почти десет процента. Инвеститорите очевидно се опасяваха от разочарование, след като акциите бяха поскъпнали с 1300% за десет години. Но с удвояването на печалбата през последното тримесечие и силната прогноза, обещаваща по-нататъшен растеж и по-високи печалби поради по-високите цени за клиентите на услугите Prime, цената на акциите се повиши с 15%.

4. Несигурност поради високите оценки

Такива големи колебания на курсовете, каквито не са наблюдавани от много години, се наблюдават на един прегрял пазар. Изчисленията на Handelsblatt показват: Всеки, който в момента инвестира в 100-те компании на Nasdaq и купува акции, например под формата на ETF, плаща 26 пъти годишната нетна печалба на компаниите. Това е с 20 процента повече от дългосрочната средна стойност.

30-те акции в германския TecDax са също толкова високо оценени със съотношение цена/печалба (P/E) от 25. За сравнение, 30-те компании от Dax имат много по-нисък коефициент - малко под 14.

Отделни акции от TecDax, като Carl Zeiss Meditec, Sartorius, SMA Solar, Nemetschek и Evotec, са най-скъпите със съотношение P/E над 45. На американската борса Nasdaq една четвърт от акциите са особено високо оценени със съотношение P/E над 45. Според главния стратег на американския мениджър на активи PGI Тод Яблонски това прави пазара „много уязвим към проблеми като натиск върху маржовете на компаниите или разочарование от фундаменталните показатели“.

Но чистият коефициент на оценката сам по себе си не е решаващ: Microsoft се оценява на 32 пъти годишните приходи, Amazon достига коефициент P/E от 47. Измерена спрямо това, разбитата акция на Meta изглежда евтина с коефициент P/E от 16. Но дори тази оценка е твърде висока за инвеститорите, ако възникнат съмнения относно бизнес модела.

Високите оценки на акциите не означават, че те ще се сринат, когато несигурността на пазарите се повиши. Досега Amazon например доказава това по впечатляващ начин. Но старото правило на фондовия пазар, че високо оценените акции са по-застрашени, все още е валидно.

През последните години акциите на компаниите за чипове се представиха добре в световен мащаб поради голямото търсене на продуктите. Особено внимание се обръща на книжата на Nvidia в САЩ, където през последните десет години цената са е увеличила с над 7000 процента. Високият коефициент P/E от 59 ги прави уязвим, тъй като корпоративната печалба не се е увеличил със същия темп въпреки бурното търсене на чипове. Спадът на цената на акциите с 15% от началото на годината отразява голямата несигурност сред инвеститорите. Подобна е тенденцията и при конкурентите AMD, ASML и Infineon.

Това се отнася и за един германски хит: Акциите на Sartorius са достигнали 4000% ръст за период от десет години. Доставчикът на лабораторно оборудване предоставя отлични данни: през миналата година приходите от продажби нараснаха с почти 50%, а печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация - с почти 70%. Целите за възвръщаемост бяха увеличени. Но от началото на годината акцията е загубила почти 30% от стойността си. С оглед на високата оценка със съотношение P/E от 49, ръстовете в приходите вече очевидно не са достатъчни за инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
pioner
преди 2 години
Ти някога чел ли си финансов отчет на фирма. Кажи ми коя технологична фирма в САЩ няма заем или не е издала облигации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Новите технологични компании не се финансират със заеми или облигации,поне не и в Щатите.Финансират се основно с частни капитали под формата на дялови участия.Оценката им се влияе от по-високите лихви по друга причина-бъдещите им печалби се налага да се дисконтират с по-висок процент и това намаля сегашната им оценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Единия начин да се спре инфлацията е шоков растеж,производителност която да я поеме и абсорбира .Такива процеси не са налице.Втория начин е криза която да се предизивка с шоково вдигане на лихвите,и ограничаване на кеша в системата.Така хората ще останат с по малко пари за харчене ,безработицата ще се вдигна,но инфлацията ще бъде смачкана Това е пътя,по добре е криза която да премине отколкото да се остави инфлацията да бушува.Вина за инфлацията имат и правителствата и банките,защото те действаха в тандем за да я генерират.Предтъпна вина имат обаче защото чакаха прекалено дълго ,уж незнаейки че тя ще остане и ще бъде трайна.Европейската банка носи мандат за ценова стабилност,осввен стаблна заетост.В момента тази банка и нейния висш ешалон трябва да отговарят за бездействието си в съда.Няма кка да носиш отговорност за финансите на целия ЕС,да си регулатор и да излизаш и да говориш подогравателно как инфлацията щяла да мине,да премине от само себе си.Това е чисто престъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още