IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке: Демографските промени утежняват бюджетния дефицит

Председателят на Федералния резерв смята, че дефицитът застрашава стандарта на живот

12:03 | 15.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Демографските промени утежняват бюджетния дефицит

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке обяви своята загриженост за бюджетния дефицит на страната, върху който ще оказва все по-голям натиск застаряващото население.

„Очаква се бюджетът да бъде утежнен от неизбежните демографски промени и разходите, свързани с тях. При задържане на ниско ниво на спестяванията и натрупването на капитал, очакваното увеличение на бюджетния дефицит е заплаха за бъдещия стандарт на живот“, смята Бернанке, който постави на дневен ред предприемането на конкретни действия за намаляване на държавните разходи.

Относно търговския дисбаланс в световен мащаб Бернанке счита, че държавната политика би имала само ограничено влияние, освен ако финансовите пазари не променят отношението си към атрактивността на американските и чуждестранни активи. 

Търговските излишъци на партньорите на САЩ се отразяват в акумулиране на средства в чужбина, които се привличат обратно в страната под формата на инвестиции поради добрия бизнес климат, високата продуктивност и ликвидните финансови пазари.

Въпреки че търговският дефицит води до увеличение на външния дълг на страната, новият шеф на Федералния резерв счита, че дългът е все още в исторически граници и не е фактор за сериозни тревоги.

Бернанке добавя, че икономиката е достатъчно силна и гъвкава и при евентуален отлив на чужди капитали икономическата активност и заетост ще останат стабилни.

Според изследвания, цитирани от Бернанке, намаляването на бюджетните разходи ще има ограничен положителен ефект върху търговския дефицит. САЩ все пак трябва да положи усилия да увеличи спестяванията си и да намали дефицита с цел ограничаване на разходите за обслужване на задълженията си.

Политиката на търговските партньори на САЩ, насочена към вътрешен растеж, може да помогне за намаляване на глобалния дисбаланс, а по-гъвкав валутен режим в някои страни ще даде възможност на пазарните сили да изиграят своята роля.

Бернанке отбелязва още, че заздравяването на фискалния сектор в дългосрочен план е важно за запазването на високия стандарт на живот в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още