IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия избра президент на стабилността, но тя няма да се задържи задълго

Дясното обединение на страната се разпада, задава се лидерска битка и в Движение "Пет звезди" около година преди редовните избори в страната

16:51 | 06.02.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Италия Серджо Матарела. <em>Снимка: Roberto Monaldo/Bloomberg</em></p>

Президентът на Италия Серджо Матарела. Снимка: Roberto Monaldo/Bloomberg

Зараждащият се лявоцентристки алианс не се справи много по-добре. След избора на Матарела външният министър Луиджи ди Майо, бивш лидер на „Пет звезди“, атакува неговия наследник Джузепе Конте. Конте също „стреля“, като коментира, че ди Майо „трябва да отговаря за действията си, някои от които са много сериозни“. Сега се очаква ди Майо или да постави лидерско предизвикателство пред Конте, или изцяло да се откъсне от Движението.

Забележително е, че Драги излезе почти сух от водата. Министър-председателят представи избора на Матарела като победа и не демонстрира огорчение от факта, че той лично трябваше да помоли Матарела да остане на поста си. Драги каза, че е „доволен“ от решението.

Според Стефано Чеканти, депутат от лявоцентристката Демократическа партия, изборът на Матарела поддържа Драги в относително силна позиция.

Забележително е също така, че три от партиите в собственото правителство на Драги провалиха шанса му да стане президент, допълва Орсина, професор по политическа история. „Технически той е в по-слаба позиция, защото изборите не минаха така, както той искаше“, казва той.

Положителната страна, добавя Орсина, е, че Драги вече може да има повече власт над непокорната си коалиция. „Те на практика умоляваха Драги и Матарела да останат, така че сега, ако той им каже да направят нещо, те трябва да го направят“, пояснява той.

Някои партийни лидери помолиха Драги да изясни приоритетите си и дори повдигнаха перспективата за промяна в кабинета. Той обаче изглежда желае да продължи с работата, както досега. В понеделник Драги нареди на министрите си да предоставят доклад за напредъка в рамките на 48 часа по своите различни проекти за възстановяване от пандемията. Покрай публикациите около разговора с президента на Русия Владимир Путин се потвърди, че Драги се е върнал на работа.

Напрежението обаче остава. Предстоящата програма за реформи – особено по въпроса с пенсиите и данъците, неизбежно ще подчертае идеологическите различия в голямата коалиция. Салвини вече агитира срещу следващата противоречива реформа в Италия, промяна в базата данни за картографиране на имоти в страната, която той вижда като предшественик на увеличаването на данъците.

В сряда например министрите на Лига отказаха да гласуват за нови противоепидемични мерки в училищата с мотива, че правилата дискриминират ваксинирани и неваксинирани. Партиите също вече спорят относно предложените промени в избирателната система, които биха могли да променят разпределението на местата в парламента.

Ако „Лига“, под натиска на съперника си „Братя на Италия“, се оттегли от правителството на Драги, това би било дестабилизиращо за коалицията. Чеканти твърди, че подобен ход е малко вероятен за момента. „Ще има турбуленция, но който и да заложи на това правителство, няма да напусне сега, защото ще се придържа към залога си“, допълва той.

Наблюдатели коментират, че Драги вероятно може да продължи реформите си в следващите няколко месеца, след което партиите ще преминат в режим на кампания и ще засилят идеологическите си различия преди очакваните редовни избори през 2023 г.

„Братя на Италия“ се очертава като победител в ситуацията, защото след като партийците гласуваха за Матарела, спечелиха още два пункта и събират около 21% от гласовете. Така партията е вече на пет пункта пред „Лига“.

Лоренцо Преляско, социолог в YouTrend, казва, че очаква „Братя на Италия“ да продължат да увеличават преднината си пред „Лига“, отчасти защото партията има полза от това, че е единствената в опозиция. „Резултатът не беше страхотен за тях, но Салвини беше неефективен, слаб и ненадежден – всичко това в крайна сметка ще подсили „Братя на Италия“, според Преляско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
участието в цирка наречен избори го легитимира ...па макар и на 30% ...справка България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Два копейника под мен с жалки напъни да принизят свободния избор в белите държави. Да, таварищи, не ви е феодалната дупка на ***, където премиер и президент се назначават, а претендентите биват убивани или в добрия случай вкарвани в затвора, тоеа е Европа. И макар демокрацията да има своите слабости и да допуска паpaзити, като Костя Копейкин, все пак остава много по-добрия избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Може и в някаква степен да е така, но като се повтаря, че нищо не зависи от хората, се залага на тяхната пасивност. Мислете, хора, кой е по-силен - вие ли като общност или някои с пари и задкулисно влияние. Ако мнението ви е в полза на вторите, то да легнем като на заколение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
Италия нищо не избира ... избират и ...това е вече трендът навсякъде ...даже и у нас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още