IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед закъснява със затягането на политиката си

Паричната политика все още е агресивно разхлабена, въпреки че икономическото възстановяване и ускорението на инфлацията отдавна са видими

13:14 | 03.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Силният пазар на труда се проявява и в бързото нарастване на номиналните доходи, като общото възнаграждение за цивилни работници е над нивото отпреди пандемията. И все пак реалните заплати през декември 2021 г. бяха с 3,6 на сто под тенденцията. Това се дължеше на факта, че годишната инфлация на потребителските цени достигна 7 на сто, най-високият темп от четири десетилетия. Дори основната инфлация (без волатилните цени на храните и енергията) достигна 5,5% на годишна база. Освен това, противно на убеждението, че това се дължи само на няколко елемента, IIF показа, че инфлацията е над 2% при над 70% от компонентите в претегления индекс. Това покачване на цените не е ограничено явление.

Темпът на нарастване на цените на най-оскъдните артикули ще се забави и много цени дори ще спаднат. Но това няма да е достатъчно. Една от причините е, че засегнатите предприятия и работници ще се стремят да възстановят загубите си, рискувайки инфлационна спирала. Друга е, че политиката все още е агресивно разхлабена, като се имат предвид текущите покупки на активи и основната лихва на Фед от 0,25%. Каквито и да са смущенията в предлагането, централната банка все пак трябва да калибрира политиката си спрямо търсенето. Въпреки това Фед продължава щедро да раздава от купата с пунша, въпреки че партито се превръща в оргия.

Освен това, като се имат предвид „дългите и променливи забавяния“ във връзката между паричната политика, икономиката и инфлацията, описани от Милтън Фридмън, е трудно да се повярва, че Фед е близо до позицията, на която трябва да бъде днес. Самият Фед е съгласен: затягането е напът. Но въпросът е дали той все още може да обуздае инфлационната спирала и да поддържа очакванията стабилни, без да се налага да причинява рецесия. Това ще бъде изключително трудно за изпълнение. Регулаторите просто не знаят достатъчно за икономиката след пандемията, за да калибрират необходимите промени в политиката, особено след като очевидно са много закъснели.

В този контекст декемврийските прогнози на борда на Фед са объркващи. Средната гледна точка е, че инфлацията на основните потребителски цени ще се забави до 2,7% тази година и 2,3% през 2023 г., тъй като нивото на безработица се стабилизира на 3,5%. Междувременно прогнозата за основната лихва е между 0,6% и 0,9% тази година и между 1,4% и 1,9% през 2023 г. (ако игнорираме трите най-високи и най-ниски индивидуални очаквания в борда). Трябва да отбележим, че тези прогнози са под собствената оценка на Фед за неутралния лихвен процент, който се смята че е 2,5 на сто. Освен това предполагаемите реални лихвени проценти са отрицателни. Вероятно членовете на борда вярват, че агресивните продажби на активи ще осигурят необходимото затягане чрез по-високи дългосрочни лихвени проценти. Като алтернатива, те би трябвало да вярват, че икономиката и инфлацията ще се стабилизират гладко, въпреки че паричната политика остава експанзионистична през цялото време.

Това би било безупречна стабилизация. Възможно е регулаторните настройки, активирани по време на най-тежката част от криза с Covid, да имат смисъл и днес. Възможно е също така планираното затягане да осигури стабилен растеж и плавно намаляване на инфлацията. Но и двете хипотези са малко вероятни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
конан
преди 2 години
Не виждам как ще се вдигнат лихвите.Те са свикнали постоянно да печатат долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Сега САЩ прилагат грешен основен метод за емитиране на долари. Правителството на САЩ взима заеми за да плати щети от паричната неправилност. Държавната парична грешка е водещата причина за сегашната инфлация. Поразени са бедни и богати. Националното стопанство на САЩ е жертва на държавната неправилност. The Federal Reserve System няма капацитет за пълно прекратяване на щети от паричната слабост. Ако се прилагаше правилен основен метод за емитиране на пари, правителството нямаше да има сегашните дългове. Преустановяването на лошата практика зависи от волята на държавната власт. Постижимо е устойчиво развитие. Прекратяването на лошия основен метод за емитиране на пари е условие за стабилен обществен прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още