IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Една година след ралито на Reddit: какви са поуките?

През 2021 г. млади трейдъри аматьори обединиха усилията си и нанесоха загуби за милиарди на хедж фондовете. Колко трайно бунтовниците промениха Wall Street

08:15 | 19.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

А самият Reddit? Предстои да си напълни касите. Социалната мрежа от Сан Франциско може да излезе на борсата през март, както съобщава Bloomberg, с оценка от невероятните 15 млрд. долара. Водещите банки са Goldman Sachs и Morgan Stanley, олицетворение на същия онзи стар Wall Street, с който търговците от Reddit искаха да се борят.

Йонас от Германия, който не желае фамилията му да се появи в медиите, също участва в движението около Gamestop. По негови собствени данни той е влязъл в началото на ралито на цена от 15 долара. „Тогава, за съжаление, показах заешко сърце“. На жаргона на Reddit това означава, че инвеститорите излизат от поскъпващата акция твърде рано. Той продава на цена от 40 долара и реализира повече от 100 процента печалба - повече от всякога на фондовия пазар. „След това отново влязох в диапазона между 180 и 200 долара“. Но сега цената вече е около 120 долара.

Понастоящем 90% от портфейла на Йонас се състои от акции на търговеца на дребно на видеоигри. Това не е нещо необичайно за общността на Reddit. Други търговци от Reddit, с които Handelsblatt разговаря, са инвестирали до половин милион евро в Gamestop. Един от тях дори е продал спортния си автомобил, за да купи акции през есента.

Преди втората си инвестиция в средата на януари Йонас се е потопил по-дълбоко в света на форума на Reddit Wall Street Bets. Той е прочел за инвеститора Райън Коен, който някога е превърнал Chewy, онлайн магазин за храна за домашни любимци, в компания за милиарди долари, а сега иска да вкара Gamestop в дигиталната ера. И е прочел за акциите на Gamestop, при които хедж фондовете залагат на падащи цени с т.нар. къси продажби.

Фондовете заемат акции срещу такса и ги продават с надеждата, че ще могат да ги купят обратно на по-ниска цена преди датата на обратно изкупуване. Ако цената на акциите се повиши противно на очакванията, продавачите на късо са заплашени от загуби. Ако искат да ограничат тези загуби, те трябва да изкупят обратно акциите на растящия пазар и по този начин да повишат допълнително цените, което на жаргона на фондовия пазар е известно като Short Squeeze.

През януари 2021 г. за Gamestop се очертаваше гигантска криза. В крайна сметка бяха продадени повече акции на късо, отколкото имаше на пазара. Така че, за да приключат залозите си, продавачите на къси позиции трябваше да наддават над един друг, което щеше да накара цената да тръгне нагоре.

Затова Йонас задържа акциите, които продължават да поскъпват: „Междувременно имах суми в сметката си за търговия, понякога не можех да спя“.

На 28 януари популярният онлайн брокер Robinhood, както и някои други доставчици, забраниха покупката на акции на Gamestop и поискаха по-високи гаранционни депозити от своите клиенти. Стабилността на онлайн брокерите беше застрашена от огромните залози на частните инвеститори. След това цената на акциите на Gamestop се срина и никога повече не достигна рекордно високата си стойност. Съдилищата все още не са решили дали спирането на търговията е било законно. В началото на януари арбитър, назначен от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (Finra), постанови, че Robinhood трябва да плати на шофьор на камион от Кънектикът почти 30 000 долара обезщетение.

Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още