IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

1 януари 2024 година остава като срок за влизане на България в еврозоната, размириците в Казахстан я накараха да поиска чуждестранна военна помощ

08:52 | 10.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Водена от Русия коалиция изпрати войски в Казахстан. <em>Снимка:&nbsp;Getty Images</em></p>

Водена от Русия коалиция изпрати войски в Казахстан. Снимка: Getty Images

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Датата 1 януари 2024 година остава като срок за влизане на страната ни в еврозоната, потвърди вицепремиерът Асен Василев в отговор на въпрос на „Демократична България“. Правителството ще проведе широка информационна кампания преди официалното приемане на еврото, подчерта Василев. „Към момента сме технически напълно готови за приемане на еврото, остават някои дребни неща, които трябва да бъдат доизпълнени, така че датата 1 януари 2024 г. под никаква форма не е застрашена. Въпросът е правилно да проведем разяснителната кампания, така че всеки да може да разбере какво означава приемането на еврото“.

Същия отговор даде по-рано през седмицата в интервю зa Bloomberg премиерът Кирил Петков. В интервю за Bloomberg, излъчено и по Bloomberg TV Bulgaria, Кирил Петков обърна внимание на необходимостта от активно укрепване на подкрепата за въвеждането на единната валута след провала на публичните послания по време на кризата с Covid-19. Коментарите са първото изрично обещание за еврото, направено от Петков, откакто възпитаникът на Харвард и бивш предприемач встъпи в длъжност през декември. 

Държавните финанси през миналата година завършват на дефицит от 4 млрд. лв., или 3% от БВП, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Той е направен през декември - само месец по-рано бюджетът продължаваше да е на малък плюс. През последния месец на годината разходите са двойни - 9.1 млрд. лв., което е рекордна сума, която не е постигана дори и при управлението на ГЕРБ. Министерството на финансите отчита и значителен ръст на приходите през миналата година. Те са общо в размер на 52.2 млрд. лв. и, съпоставени с 2020 г., номинално нарастват със 7.9 млрд. лв.

Новото правителство на Кирил Петков разработва четиригодишна инвестиционна програма в размер на 12 млрд. лв. за изграждането на инфраструктурни проекти. Сред коментираните досега са няколко моста над Дунав и един до Варна, три тунела под Стара планина, завършване на автомагистралите „Струма“ и „Черно море“, каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Ще бъде направен и преглед на наличните проектни предложения, като ще се изберат само тези, които са в по-напреднал етап на проектна готовност и имат оценка за въздействие върху околната среда. 

Еврозоната и ЕС

Австрия обяви, че при необходимост ще оспори по съдебен път плановете за насърчаване на изграждането на атомни и газови електроцентрали в ЕС. Класифицирането на газовата и ядрената енергия като благоприятни за климата при определени условия в рамките на таксономията на ЕС е „неприемливо“, заяви министърът на околната среда Леонор Гевеслер (Зелените). Държавите от ЕС могат да коментират плановете до 12 януари. Германия и Испания също разкритикуваха включените в таксономията разпоредби за природния газ и ядрената енергия.

Френското правителство възнамерява временно да увеличи мощността на старите въглищни електроцентрали. Планът беше обоснован с опасения за прекъсване на електрозахранването. Министърът на околната среда Барбара Помпили инициира съответна промяна в разпоредбите за емисиите. През студените зимни месеци - януари и февруари - централите ще могат да работят в мрежата общо 1000 часа. Засега максималното време на работа от 700 часа важи за цялата година.

Инфлацията в еврозоната се повиши до нов рекорден връх през декември. Цените са се увеличили с 5% в сравнение със същия период на миналата година.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер официално назначи Йоахим Нагел за нов президент на Бундесбанк. Нагел работи за последно в Банката за международни разплащания (БМР). Между 1999 г. и 2016 г. той вече е работил за Бундесбанк, а между 2017 г. и 2020 г. е бил член на Изпълнителния съвет на държавната банка за развитие KfW.

Броят на безработните в Германия нарасна до 2,330 млн. души през декември. Това е с 12 000 повече, отколкото през ноември, но с 378 000 по-малко, отколкото през същия месец на миналата година. Равнището на безработица остава непроменено - 5,1%. Въпреки това през декември обявите за работа на кратък работен ден отново нараснаха значително. Това се дължи главно на секторите на хотелиерството и ресторантьорството, както и на търговията.

През декември инфлацията в Германия се повиши с 5,3% на годишна база (ноември: +5,2%). През 2021 г. като цяло потребителските цени са се повишили с 3,1% на годишна база.

Северна Америка

Централната банка на САЩ обмисля да повиши лихвените проценти по-бързо от предварително планираното с оглед на повишеното равнище на инфлацията. Това става ясно от протокола от последното заседание на Фед през декември, който беше публикуван през миналата седмица. Членовете на централната банка отбелязаха, че повишаването на лихвените проценти по-рано или с по-бърз темп от предварително очакваното и намаляването на размера на баланса на Фед може да се окажат оправдани.

Нивото на безработица в Съединените щати е спаднало до 3,9 на сто, съобщават от американското Министерство на труда. По техни данни за миналия месец са били разкрити едва 199 хиляди работни места - по-малко от предлаганите позиции през ноември и наполовина от броя, очакван от икономистите. Продължават да създават несигурност новите варианти на коронавируса, които пречат на икономическото възстановяване и забавят растежа. Нивото на безработица е намаляло до 3,9% но остава  по-високо  в сравнение с 3,5% преди пандемията, което показва, че възстановяването на пазара на труда все още изостава.

Азия

Китай стана първата страна в света, която прие закон за регулиране на алгоритмите. В бъдеще компании като Tencent, Bytedance или Alibaba трябва да бъдат по-прозрачни по отношение на начина, по който използват алгоритмите си за препоръки, и да разкриват основните си принципи, намерения и механизми. Освен това на компаниите вече няма да се позволява да изпращат препоръки, които „правят потребителите зависими" или насърчават „прекомерното харчене". Новите разпоредби влизат в сила на 1 март.

Изпадналата в затруднение група за недвижими имоти Evergrande планира да отложи с половин година датата за плащане на дължима сума. До понеделник трябва да се проведе съответното гласуване с кредиторите.

Северна Корея е изстреляла неидентифициран обект на изток към Японско море. Японската брегова охрана предполага, че става дума за балистична ракета. Това е първият ракетен тест на Пхенян за новата година. През 2021 година комунистическата държава обяви, че успешно е изпробвала нов тип оръжия, които се пускат от подводница и от влак, ракета с далечен обсег на действие и бойна глава, която военните определят като хиперзвукова.

Казахстан преминава през най-големите улични протести, които страната е виждала, откакто получи независимост преди 30 години. Държавни учреждения бяха подпалвани, а най-малко осем служители на правоохранителните органи загубиха живота си. Дестабилизацията на обстановката там буди сериозно безпокойство в двата могъщи съседа на Казахстан: Русия и Китай. Страната продава по-голямата част от петролния си износ на Китай и е ключов стратегически съюзник на Москва. Протестите започнаха от град в отдалечен западен район на страната, който е средище на петролната промишленост, като това стана след внезапен скок в цените на автомобилните горива в първите дни на новата година. В прицела на десетките хиляди хора, които след това излязоха по улиците в повече от 10 града, обаче вече са не само цените на горивата, но и цялата авторитарна власт.

Развиващи се пазари

Инфлацията в Турция се ускори до 36% през декември. След обявяването на новите данни националната валута, лирата, отново загуби стойността си.

Глобалната икономика

Страните от групата OPEC+ увеличават производството си на петрол, както е планирано. През февруари ще се добиват още 400 000 барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още