IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Укрепването на мозъчното здраве е ключ към процъфтяваща икономика

Работните места на бъдещето ще оценяват различни умения от тези в миналото

20:20 | 20.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Укрепването на мозъчното здраве не само би излекувало пазара на труда, но е и ключът към процъфтяваща икономика в дългосрочен план. Дори преди Covid-19 консервативните оценки сочеха, че лошото здраве на мозъка струва на световната икономика най-малко 2,5 трилиона долара на година от загуба на производителност. То също така засяга корпоративните печалби в резултат от отсъствията на служителите, загубата на производителност и по-високите разходи за здравеопазване.

Подобряването на мозъчното здраве може да помогне на работниците да се нагодят към промените. В нашата съвременна икономика, основана на знанието, служителите трябва все повече да се приспособяват през целия си трудов живот. Работата на бъдещето ще оценява различни умения от тези в миналото - сред най-ценните ще бъде социалната интелигентност, лидерството и работата в екип.

За съжаление, никога не сме били много добри в проактивното подобряване на мозъчното здраве. Има стигма около лечението на психични разстройства, като почти две трети от тези с доказани проблеми не получават професионална помощ. Една трета от страните в света отделят по-малко от 1% от своите здравни бюджети за психично здраве. Американският спасителен план, подписан от президента Джо Байдън през март, включваше финансиране за лечение на психичното здраве и разстройства поради употребата на вещества, осигуряване на училищни програми за психично здраве и подпомагане на работната сила в тази област. Това със сигурност помага, но не стига достатъчно далеч.

Научните изследвания трябва да бъдат включени в икономическата политика, като здравето на мозъка е в основата им. Тази идея набира все по-голяма аргументация -например групата „Нови подходи към икономическите предизвикателства“ на ОИСР, която консултирам, създаде инициатива, вдъхновена от неврологията, която има за цел да използва достиженията на науката, за да вдъхнови политики, подпомагащи производителността, образованието и иновациите.

Бизнесът също може и трябва да направи повече. Новите научни разработки ни позволяват да измерваме мозъчното здраве. И точно както можем да упражняваме мускулите си и да ги укрепваме, можем да направим същото и с мозъка. Въпреки че ползите за психичното здраве станаха по-видими, компаниите трябва също да предлагат доброволни, поверителни инструктажи на своите служители за подобряване здравето на мозъка.

Освен очевидните положителни ефекти от по-доброто мозъчно здраве за социалното сближаване и приобщаване, хората, които могат да се адаптират към живота след пандемията, са по-склонни да се присъединят към работната сила и да бъдат по-продуктивни за по-дълго време. За властите и бизнес лидерите инвестирането в това не би трябвало да изисква голямо мозъчно усилие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още