IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите на активи има защо да се страхуват от инфлацията

Индустрията е доминирана от няколко гиганта, които вече не са достатъчно гъвкави, за да се адаптират бързо към променящите се условия

08:10 | 13.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Държавните облигации изглеждат още по-зле. Доходността по 10-годишните американски ДЦК е около минус 0,8% след отчитане на инфлацията. Това означава, че ако очакванията на пазара за инфлацията са верни - несъмнено голямо ако - инвеститорите ще губят по 0,8% на година през следващите десет.

Корпоративните облигации изглеждат доста ужасно, без значение коя част от пазара разглеждате. Колкото по-ниско е качеството на кредита, толкова повече ценните книжа се държат като акции; колкото по-високо е кредитното качество, толкова повече тяхното представяне отразява държавните облигации. Като се има предвид оценката на акциите, може би не би трябвало да е изненада, че доходността на облигациите от неинвестиционен клас никога не е била по-ниска, нито в абсолютно изражение, нито спрямо държавните ценни книжа. В някакъв момент инвеститорите в корпоративни облигации вероятно ще бъдат притиснати от падащи цени на акциите или повишаване доходността на ДЦК, или и двете.

Никога досега всички широки класове активи не са били толкова скъпи едновременно. Това води до поне два проблема за фирмите за управление на активи, особено най-големите. Първият е, че е много малко вероятно те да защитят инвеститорите дори във дискреционни фондове: бизнес рискът означава, че макар и да могат да намалят теглата, те почти никога не правят нищо радикално за своите вложения или дори нещо, което всъщност би помогнало много. Второ и по-важно е, че консолидацията в бранша означава, че няколко гиганта контролират огромен процент от активите. Те са пазарът. Само Blackrock управлява 9 трилиона долара. По-малките, дискреционни фондове могат поне да бъдат пъргави и бързо да предприемат мерки, които защитават техните инвеститори.

Което ни връща обратно към инфлацията. Централните банки могат да продължат да повишават цените на активите само ако инфлационният натиск остане приглушен. Повечето в индустрията за управление на активи, едва ли сте изненадани, са съгласни с централните банкери. Според скорошно проучване на Bank of America почти 75% от анкетираните заявяват, че очакват скорошният инфлационен натиск да бъде краткотраен. Може да са прави, но ако грешат, и инфлацията продължава да пълзи нагоре с течение на времето, не мога да не предвидя, че в даден момент финансовите активи ще имат лоша реакция предвид високите им оценки. Възвръщаемостта 3 години след инвестицията ви е силно наклонена надолу, когато оценките са най-високи.

По ирония на съдбата най-доброто, на което могат да се надяват фирмите за управление на активи, е срив в цените на финансовите активи, като по този начин оценките се понижат. Те вероятно биха обвинили за спада непредвидени обстоятелства, както обикновено се случва. Но истината е, че цените на почти всеки финансов актив бяха напомпани от централните банки - и те трябва да знаят това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още