IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Байдън и Ердоган могат да сложат край на турско-американския конфликт?

Въпросът за системите С-400 ще определи успеха на първата среща между двамата лидери – и може би бъдещето на отношенията между техните държави

19:17 | 09.06.21 г.
<p>
	Среща между Джо Байдън и Реджеп Ердоган през 2013 г. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Среща между Джо Байдън и Реджеп Ердоган през 2013 г. Снимка: Bloomberg L.P.

Тук идва моментът и със самия Ердоган. Неговите приятелски отношения с Тръмп го направиха съмнителен в очите на демократическата администрация. За да влоши още нещата, Байдън в миналото е заявявал намерението си да подкрепя опозицията в Турция.

Но въпреки всичко двамата президенти може и да успеят да постигнат напредък по въпроса за ракетите С-400 например, което на свой ред да проправи пътя за едни не толкова напрегнати двустранни отношения.

Американската позиция се втвърди, след като Конгресът прие закон за националната отбрана (National Defense Authorization Act – NDAA), който изисква Турция да се откаже от системите С-400, преди санкциите срещу нея да бъдат вдигнати. Това е трудно постижимо за турското държавно ръководство, което неуморно защитава покупката на руското военно оборудване като знак за нарастващите амбиции и стратегическа независимост на страната.

Но Анкара може да приеме и сделка, при която може да използва системата само при извънредни обстоятелства, които застрашават турската национална сигурност. Монтирането на С-400 в базата „Инджирлик“, която се използва и от американски сили, ще позволи нейната работа да бъде лесно наблюдавана.

Предизвикателството ще бъде да се измисли приемлива и за двете страни дефиниция за тези извънредни случаи, като се има предвид естеството на заплахите, пред които е изправена Турция. Те включват конвенционални, както и хибридни и асиметрични заплахи, като тероризъм и вътрешнополитически проблеми в съседните държави.

Една дипломатически издържана възможност би била да се свърже използването на системата в случаи, описани в членове 4 и 5 на Атлантическия договор  - когато членки на НАТО са съгласни, че е застрашена териториалната цялост на Турция или нейната сигурност. Това би ограничило доста възможните случаи за използване на С-400 до такива, свързани с реална и непосредствена заплаха.

За да проработи такова споразумение, Байдън ще трябва да убеди Конгреса да внесе промени в NDAA. В замяна Ердоган ще трябва да приеме строгите условия, регулиращи използването на системите С-400 в бъдеще.

Напредъкът, или липсата му, по този въпрос ще определи успеха на първата среща между двамата лидери – и може би бъдещето на отношенията между техните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още