IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е реалното влияние на Китай в държавите от Централна и Източна Европа?

Реалните нива на преки инвестиции са изключително ниски, но някои страни от региона, най-вече държави от Западните Балкани, са паднали в дълговия капан на Пекин

08:42 | 05.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Миналата година няколко неправителствени организации за човешки и цифрови права алармираха за стотици камери за разпознаване на лица в Белград, предоставени от китайския технологичен гигант Huawei, чиято технология е спорна тема в ЕС и САЩ от няколко години. Много държави не допуснаха компанията в публичните си търгове заради опасения за сигурността. Сърбия остава една от малкото страни в Европа, които все още не са се ангажирали пряко да прекратят работата си с китайския гигант.

Мека сила

Инвестицията, разбира се, е само един начин, по който страните могат да проектират мощност. Когато Airbus A330, пълен с медицинска помощ, кацна в Сърбия през март миналата година, президентът Александър Вучич похвали своя китайски колега Си Дзинпин, като в същото време критикува ЕС за "липса на солидарност" на фона на пандемията.

Много анализатори смятат това за важна дипломатическа победа за Китай.

В Унгария кампусът на китайския университет Fudan трябва да бъде отворен до 2024 г. Това се случва, след като Централноевропейският университет беше почти експулсиран от страната през 2019 г.

"Предстои да разберем дали китайското комунистическо правителство ще превърне своята икономическа мощ в някакви големи стратегически придобивки на Балканите", коментира д-р Маркович Хазе. По думите ѝ дори членове на ЕС като Унгария и Гърция напоследък подкрепят позицията на Пекин вместо тази на Брюксел в изявления и политически позиции от многостранни институции, които се считат за критични към Китай.

Засега Китай е изправен пред битка само за поддържане на формата 17 + 1. В края на май Литва обяви, че се оттегля от групата, а нейният външен министър Габриелиус Ландсбергис посочи необходимостта ЕС да се справи с Китай като един глас.

Естония може да бъде следващата страна, напуснала формата. Председателят на комисията по външни работи на парламента на страната Марко Микелсън заяви наскоро, че решението на Литва е "стъпка в правилната посока" и че Естония трябва да направи същото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още