IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговската политика е липсващото звено в глобалната стратегия на Байдън

САЩ никога няма да са конкурентни икономически на Китай в Азия, ако американците не разработят регионални търговски политики

11:28 | 14.05.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Робърт Зелик. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Робърт Зелик. Снимка: Bloomberg

САЩ трябва да предложат споразумение за дигитална търговия с редица страни от Североизточна до Югоизточна Азия. Южна Корея, Япония, Сингапур, Виетнам, Австралия и Нова Зеландия вероятно ще приемат споразумение, което се основава на условията за данни в USMCA. Канада, Мексико и някои страни от Латинска Америка също могат да се присъединят. По-високите стандарти трябва да включват разпоредби за подпомагане на малките предприятия, като електронни фактури и лесни цифрови експедиции и плащания.

САЩ трябва също да насърчават Великобритания след Brexit да се конкурира в глобален мащаб. Байдън би могъл да мобилизира двупартийна подкрепа за икономически пакт между Северна Америка и Обединеното кралство със стандарти от световна класа в областта на цифровизацията, услугите, технологиите и екологията. Демократическите съюзници на президента не могат да се оплачат от британските трудови стандарти и може би сделката дори ще надгради практиките на USMCA.

САЩ и ЕС трябва да адаптират правилата на глобалната търговска система, особено чрез Световната търговска организация. Първият импулс на администрацията на Байдън беше да разшири правителствената данъчна власт в международен план. Администрацията трябва да балансира този ход с търговска многостранност, която отваря врати за растежа на частната индустрия. Вашингтон може да започне скоростно този процес, като свали търговските бариери на Тръмп срещу съюзници от „съображения за националната сигурност”, ако европейците премахнат своите ответни мита.

Правилата на СТО и системата й за уреждане на спорове са от полза за американските работници, потребители, компании и фермери. Но Тръмп искаше да убие СТО. В момента тя е ранена и може да умре. Новият генерален директор, Нгози Оконджо-Ивеала, африкански приятел на Америка, трябва да съживи СТО чрез няколко практически успеха. Съвместни изявления относно електронната търговия и здравните доставки биха помогнали. Споразумение за незаконния риболов и субсидиите ще демонстрира положителни връзки между околната среда, храните и развитието. САЩ биха могли да окажат подкрепа, като съживят системата за обжалване в замяна на реформи в тълкуването на правилата и временните предпазни мерки за затруднени индустрии.

Американският търговски представител Катрин Тай заяви, че търговията трябва да обслужва работниците. Това е привлекателен политически лозунг, но не е политика. Търговската политика за работниците трябва да е от полза за хората, а не да защитава стари категории работа. Търговската политика за хората трябва да помогне на американските фермери и животновъди, както и на други производителни работници, които разчитат на износ и по-ниски разходи за внос. Търговската политика за хората помага на предприемачите и иноваторите, както и на техните работници, да се подготвят за пазарите на бъдещето. Търговската политика за семействата намалява разходите за много домакински стоки, обект на търговски данъци.

Американците - и глобалното влияние на САЩ - ще бъдат по-силни, колкото по-скоро президентът осъзнае, че търговската политика е липсващото звено в глобалната му стратегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Дреме му на Бидон-я за дърговията.И изобщо му дреме - подремва, ляга си рано..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Търговската политика е липсващото звено в глобалната стратегия на Байдън Глобалистите, в чийто интерес надуват вувузели тук има 3-*** врагове:1. Семейството, с което се борят със всякакви извръщения.2. Държавата - с която се борят с помоща на корумпирани ****.3. Религиите - с който най-често се борят с внедрени свои ****.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още