IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

Португалия първа представи своя национален план за евросредствата, Байдън планира да представи по-високи данъци за капиталови печалби

10:58 | 26.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Климатичната виртуална среща на върха. Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Климатичната виртуална среща на върха. Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg

САЩ 

Според различни медийни съобщения президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да увеличи значително данъците върху капиталовата печалба

Съответно, като част от „Американския план за семейства“, данъкът върху капиталовите печалби за граждани с годишен доход над един милион долара трябва да се удвои до 39,6%. Очевидно правителството иска да използва допълнителните приходи за финансиране на инвестициите в образование и грижи за децата. Планът трябва да бъде представен през тази седмица.

Въпреки смяната на правителството в началото на годината Министерството на финансите на САЩ продължава да критикува германската икономическа политика. Нито една държава няма по-голям излишък по текущата сметка от Германия, става ясно от последния доклад на министерството относно икономическата и паричната политика на най-важните търговски партньори на САЩ. Германия продължава да прави твърде малко, за да намали това. Освен това бюджетната политика е твърде рестриктивна въпреки стимулационните пакети за възстановяване след причинената от коронавируса криза. 

На онлайн срещата на върха по въпросите на климата Джо Байдън обяви промяна в климатичната политика на страната. Той се стреми САЩ да намалят емисиите си на парникови газове най-малко до половината от нивата от 2005 г. до края на десетилетието. Други страни също обявиха увеличение на своите климатични цели: Канада иска да намали емисиите си с 40 до 45% до 2030 г. в сравнение с 2005 г., Япония с 46% в сравнение с 2013 г., Великобритания с най-малко 68% в сравнение с 1990 г., ЕС, след постигане на споразумение между Европейския парламент и държавите членки, реши да намали емисиите на CO2 с поне 55% в сравнение с 1990 г. Китай изложи перспективата за намаляване на потреблението на въглища, но не предостави конкретни данни.

Развиващи се пазари 

През седмицата турската лира поевтиня значително. Освен всичко друго президентът Реджеп Тайип Ердоган предизвика спор относно валутната политика на държавата. Той определи критиците на разпродажбите на централната банка на валутни резерви като „явни изменници срещу турския народ“. Неотдавна опозицията призова за разяснения какво се е случило с продажбата на чуждесттанна валута за около 128 милиарда долара продажби чрез държавни банки през 2019 и 2020 г. Продажбите сериозно намалиха резервите на централната банка.

Цена долар/лира

Ердоган също така преструктурира кабинета си. Министърът на търговията Рухсар Пекчан беше освободен заради обвинения в непотизъм. Новият министър на търговията е досегашният депутат от ПСР Мехмет Муш. Министерството на труда и семейството е разделено на две министерства. 

Освен това страната се сблъсква с криптопроблеми. Турските инвеститори в криптовалути понесоха нов удар в края на бурна седмица, след като втора голяма борса се срина в рамките на дни, принуждавайки финансовия регулатор в страната да започне разследване. Платформата Vebitcoin обяви, че спира операции заради влошено финансово състояние. По-късно Турската служба за разследване на финансови престъпления обяви, че е блокирала сметките на компанията и е започнала разследване срещу Vebitcoin и нейното ръководство. Vebitcoin е четвъртата по големина борса в Турция, на която на ден се търгуват около 60 млн. долара в активи, показват данни на CoinGecko.com. Над половината от този обем идва от биткойни, чиято цена се сви с 19% тази седмица.

Сривът на Vebitcoin става факт само дни след като друга криптоборса – Thodex, спря работа заради финансови проблеми, а 27-годишният ѝ основател избяга в чужбина. Според непотвърдена информация на в. Haberturk загубите от краха достигат 2 млрд. долара.

Руската централна банка повиши ключовия си лихвен процент, което може да помогне за поддържане на рублата на фона на напрежението със Запада, но също така отразява възстановяване, което се очаква да върне икономическото производство до предпандемичното му ниво до средата на 2021 г.

Централната банка на Русия повиши основния си лихвен процент до 5% от 4,5%, след като за последно увеличи разходите по заеми на 19 март. Подобно на своите колеги по света, централната банка рязко намали лихвения си процент в ранните етапи на пандемията, за да подкрепи икономиката. Банката заяви в петък, че очаква инфлацията да бъде по-висока от очакваното, като се позова на възстановяване на търсенето с напредването на руската програма за ваксинация срещу Covid-19. Тя също така заяви, че може да повиши допълнително лихвените проценти, за да намали инфлацията до целта си от 4% от 5,8% през март, пише Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още