IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията - следващият кошмар за Европа

Ръст на потребителските цени и лихвите ще доведе до проблеми в изплащането на планината от дългове на страните от еврозоната, но сметката трябва да бъде платена

16:58 | 30.03.21 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Не само експерти от ранга на Аксел Вебер предупреждават за връщане на инфлацията. Чарлз Гудхарт - по-рано член на комисията по парична политика на британската централна банка, започна дебата миналата година, като изложи аргументите си за това как променящите се демографски данни ще доведат до ръст на инфлацията.

Сценарият на Гудхарт дава максимум десетилетие на Европа, преди проблемът да се прояви. „Моите очаквания са, че такива основни сили ще бъдат утвърдени до 2030 г. и вероятно няколко години преди това“, посочи той в интервю.

Бившият член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и главен икономист Петер Прат предупреждава, че може да има краткосрочни фактори, които да върнат инфлацията през следващите пет години. Той посочва, че Федералният резерв на САЩ временно повишава целта си за инфлация като един фактор, който може да я ускори в световен мащаб и да даде тласък на възходящата тенденция, особено в момент, когато правителствата харчат агресивно.

Нарастващите инфлационни очаквания в САЩ вече се разпространяват на европейския пазар, което увеличава доходността от дългосрочните държавни облигации тази година. „Темповете на инфлация са силно корелирани в международен план и е малко вероятно еврозоната да не се повлияе от глобалното завръщане на инфлацията“, казва Вебер. „Ако неотдавнашното покачване на цените на суровините или цените на контейнерните превози е предвестник, тогава възвръщането на глобалната инфлация може вече да е в ход“, допълва той.

Хората вече забелязват. Тенденциите в Google показват, че търсенията в мрежата за термина „инфлация“ са достигнали 10-годишен връх в много страни от еврозоната, както и в световен мащаб.

Ако инфлацията доведе до по-високи лихвени проценти, страните със силно задлъжняване, главно в Южна Европа, вероятно ще страдат най-много. Държавният дълг на Италия например набъбна до 3 трлн. евро и дори малко увеличение на лихвите ще доведе до силен ръст на разходите за обслужването му. Ръстът може да стане още по-голям заради нарастващите премии за риск.

Дисбалансът на дълга в ЕС означава, че това може сериозно да изпита силата на единната валута. Вебер предупреждава, че инфлацията без съответни лихвени проценти може да бъде също толкова вредна за еврозоната и да застраши стабилността на еврото.

Въпреки че залогът е висок, фискалните власти до голяма степен избягват да обсъждат публично опасенията за дълга. Широко разпространеният консенсус е да се харчи сега и да се тревожим по-късно. „Не е моментът да разглеждаме дълга. Това ще се случи по-късно“, коментира миналата седмица министър-председателят на Италия и бивш управител на ЕЦБ Марио Драги. „Всички държави увеличават дълга си. Германия, Испания, Франция ... Това е икономическата политика, която трябва да се прави днес“, посочва той.

Решението за удължаване „замразяването“ на общите правила за дълга на еврозоната до 2023 г. е пример в подкрепа на точно това твърдение.

Видовден обаче рано или късно ще дойде. „Изключително важно е да се съсредоточим не само върху субсидиите за хората, които се борят с хората, но и върху инвестициите, които могат да поставят основи за бъдещ растеж“, коментира членът на управителния съвет на ЕЦБ Мадис Мюлер. „Бъдещият растеж на икономиките от еврозоната е ключът, който позволява на правителствата да намалят тежестта на дълга си с течение на времето“, посочва той.

Остава да се определи колко време имат държавите за това.

„Дори и ръст на инфлацията през следващите няколко години да не е най-вероятният резултат, бих казал, че това е значителна възможност“, казва Прат. „Не можете да пренебрегнете това, когато говорите за устойчивост на публичните финанси. В един момент някой ще трябва да плати сметката“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
tetris12
преди 1 година
До: abdulШвейцария на Балканите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
и как ще си е вдигнеш, след като всичкото бачкер си вдигне чукалата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 3 години
Въведеното неправилно емитиране на пари е съществената причина за лоши последици. Инфлацията е една от тях.Все още обществеността коментира последици, ала е мълчалива за съществената причина.Устойчивото спасение от щети от инфлация е възможно след подобрено емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
Е сега сме в ЕС. Пазара е отворен.Просто ще си вдигнем икономиката.. ако произвеждаме нещо де.. Ако не произвеждаме и с европ и без евро и с борд и без борд.. все в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 3 години
Към долара/марката.То тогава евро нямаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 3 години
Е то по времето на Луканов и Виденов беше откачено.Видяхме какво се случи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Какво ли ще стане ако откачим лева от еврото..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr.Bah
преди 3 години
И да влезем и да не влезем, ние сме закачени за европейския пазар. Дали в лев или евро, инфлацията ще дойде внос със стоките от ес. Цените ще нарастнат и в България, защото и лева ще изгуби стойност спрямо другите валути, защото лева е фиксиран към еврото, а инфлацията удари ли еврото, удря и лева спрямо другите валути. Целия внос за ЕС ще поскъпне и дали от ЕС или трети страни вноса ще поскъпне, защото и ? и лв. губят стойност спрямо друтите валути. Е да, то по цял има инфлация, но някъде стой другаде бяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Абсолютно невярно, Инвестор, че правителствата в ЕС не искали да чуят за инфкация.Всички копнеят за умерена инфлация в размер на 3-5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
Освен да влезем в ЕЗ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още