IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата се преориентира – кои акции са особено търсени сега?

Докато инвеститорите разпродават предимно технологични компании, търсени са предимно акции на циклични фирми, но има и рискове

18:40 | 20.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Експертите от британската банка Barclays Bank посочват, наред с други неща, акциите на автомобилните концерни като възможни победители. Те създадоха и „кошница“ с повече от 30 „победители от ваксинацията“. В Европа в тях влизат Lufthansa и Fraport Frankfurt Airport.

Като цяло свързаните с авиацията акции са силно представени, например системата за резервации Amadeus IT, освен това Airbus, Rolls-Royce и MTU Aero Engines от технолочина страна, както и Easyjet и Ryanair като нискотарифни авиокомпании. Свързана тема са хотели – книжата на Accor и Intercontinental Hotels също са търсени. Но модата и луксът също са включени в „кошницата“: например H&M, Inditex, Richemont и Swatch.

Ключовият въпрос за инвеститорите е: Доколко фондовите пазари са изпреварили развитието? По този въпрос има различни мнения. Главният икономист на Jefferies Анета Марковска вярва, че с възстановяването на икономиката ще настъпи реален инвестиционен цикъл.

Има много акции, които биха се възползвали от тази „подценена динамика на икономическия растеж“, според главния анализатор. Такава силна среда за растеж осигурява перфектен фон за цикличните акции, които вече са показали през последните месеци по-добро представяне от средното, твърди американската банка. От това може да се заключи, че ротацията продължава.

Според стратезите на Barclays макар цикличните сектори да осигурят по-голямата част от възстановяването на печалбата през тази година, те вече са отчели силна преоценка в очакване на тази тенденция. Шикенщанц е убеден, че инвеститорите ще се възползват от така наречените акции на стойността, поне в краткосрочен план, т.е. акции, които се считат за подценени.

„Действителният лакмус тест ще се проведе през лятото“, казва главният инвестиционен стратег на Commerzbank. Защото тогава представите за отварянето на икономиките и обществата ще бъдат обработени и ще настъпят структурни промени. „Защото не всички компании ще достигнат бързо нивото си отпреди кризата, или изобщо ще го достигнат“, казва Шикенщанц. Тезата му е, че ротацията вече е напреднала значително.

Инвестиционният стратег Калер, от друга страна, е много по-предпазлив. Той предупреждава да не „скачаме сега“. Очакванията скоро ще бъдат поставени под въпрос - и тогава ще има разочарования. Например, в момента има преувеличени очакванията за пазара на авиокомпаниите, смята той.

„Курсовете са по-високи, отколкото преди кризата, въпреки че индустрията имаше отрицателни свободни парични потоци всяка година и преди кризата“, казва Калер. От друга страна той не вярва нарастващата доходност на облигациите да предизвика сериозни и продължителни проблеми. С други думи: поне за някои части от акциите не може да се изключи отстъпване назад на ротацията.

Докато бившите губещи от коронакризата и цикличните акции печелят точки, акциите от технологичния сектор губят. Американският технологичен индекс Nasdaq 100 загуби около десет процента през последните четири седмици. Особено се открояват значителните понижения при онлайн търговеца Amazon и технологичната група Apple. През този период Microsoft също се търгуваше по-слабо.

Германският индекс на технологичните фирми TecDax се присъедини към Nasdaq и се представи с около седем процентни пункта по-слабо през последните 30 дни. В Dax акциите на производителя на чипове Infineon се представиха в съответствие със слабия сектор.

„Поемането на дъх при технологичните запаси е много здравословно“, казва Шикенщанц. „Въпреки че в момента изпитват неуспехи, те са важен компонент, който обещава най-високата възвръщаемост през следващите три до пет години", казва ток. Калер също вижда слабата фаза като възможност за инвеститорите, например при медиите и интернет компаниите.

В заключение може да се каже, че е важно портфолиото да бъде разположено на два крака. Широкото портфолио може да съдържа циклични акции като на компании за потребителски стоки или машиностроителни фирми, както и технологични книжа, казва Шикенщанц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още