IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще промени ли Байдън съотношението на силите между труда и капитала?

Глобалните демографски тенденции, които поставяха работниците в неравностойно положение, най-накрая се обръщат

21:02 | 28.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Силата на организирания труд вероятно ще се разшири. Някои властимащи смятат, че това би могло да изиграе роля в подпомагането на хората - не само на работниците, но и на потребителите - да си върнат контрола върху личните данни, като създадат такива „профсъюзи“. Тези синдикати ще действали като независими надзорници на пулове от данни, реализирайки тяхната търговска стойност за членовете. Докато данните на отделните физически лица не струват много, пуловете имат голяма стойност, като по-справедливото споделяне на нематериалното състояние, съхранявано в такива данни, може да промени баланса на силите между корпорациите и хората.

Трето, глобалните демографски тенденции, които поставяха работниците в неравностойно положение, най-накрая се обръщат, като за труда в САЩ това може да се окаже най-големият положителен фактор. Както Чарлз Гудхарт и Манож Прадхан изследват в книгата си „Големият демографски обрат“, балансът на силите между труда и капитала е свързан изцяло с търсенето и предлагането. През последните четири десетилетия навлизането на всички бейби бумъри в работната сила, включително нарастващият дял на жените, плюс възхода на Китай и други нововъзникващи пазари, предизвикаха най-големия положителен шок в предлагането на работна ръка, виждан някога. С оглед на това отслабването на позицията на труда спрямо капитала беше неизбежно.

Сега всички тези тенденции, които толкова потискаха заплатите в продължение на 40 години, до голяма степен са елиминирани. Раждаемостта в повечето страни спада. Геополитическите и икономически промени доведоха някои държави, като Китай, до създаването на по-независими вериги за доставки. Бейби бумърите остаряват. Всичко това означава, че дефлационните негативни фактор за труда най-после намаляват.

Нещо повече, застаряващото население ще превърне здравната индустрия в огромен нетен създател на работни места. Макар позициите в дистанционната диагностика - така наречената „телемедицина“ - могат да бъдат аутсорснати към страни с по-ниски заплати, като Индия, повечето работни места в здравеопазването изискват близък контакт, поради което не могат да бъдат изнесени в чужбина. Не е чудно, че шест от десетте работни места, които Бюрото по трудова статистика на САЩ очаква да се развият най-бързо през следващото десетилетие, са при медицинската помощ, терапията и грижите.

Тези работни места са част от онова, което новата администрация на Байдън нарече „грижовна икономика“ - ключова точка от икономическата му кампания. Президентът предложи укрепване не само на здравеопазването за възрастните хора, но и на грижите за децата в семействата - друга задача, която не може да бъде аутсорсната. Той намекна, че разходите могат да бъдат финансирани чрез затваряне на вратичките при сделките с недвижими имоти.

Разбира се, нарастващите разходи за труд ще засегнат корпоративните печалби. Но в богатите страни - където потребителските разходи са по-голямата част от икономиката - бизнесът също ще има полза. Следователно може много да се спечели от промяната в съотношението на силите между труда и капитала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още