IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията в САЩ са коректни. Тя наистина е ниска

Като участници в дебата за фискалните стимули американците трябва да знаят кое е инфлация и кое - не

15:59 | 11.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	The haves, the have nots and the have yachts...&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

The haves, the have nots and the have yachts... Снимка: Bloomberg

Друго нещо, което инфлацията не измерва, е промените в относителните разходи за живот на различни групи от хора. Ако цената на храните се повиши, а тази на яхтите спадне, бедните губят, а богатите печелят. Ако наемите се покачат в Сан Франциско, но паднат в Сейнт Луис, жителите на първия град ще страдат, докато тези на втория ще са облагодетелствани. Това със сигурност са реални и важни промени в икономиката, но инфлацията е само едно число и не може да измери всички тях.

Така че, когато хората казват, че поскъпването на активите или промените в относителните разходи за издръжка за различни групи американци представлява скрита инфлация, те просто грешат. Това са интересни и важни промени, разбира се, но те не са инфлация.

Освен това има алтернативни цифри за инфлацията, които се появяват от време на време. В началото на второто десетилетие на века имаше уебсайт, наречен Shadowstats, който добавяше константа към инфлацията без видима причина. Бързо беше развенчан. Сега някои хора се позовават на число, наречено индекса Chapwood, който претендира, че инфлацията всъщност се движи с годишен темп от 10-12%, а не с официалните 2%.

На първо място, 12% очевидно не могат да бъдат реалната инфлация. Ако е вярно, това би означавало, че производствената мощ на американската икономика би спадала наполовина на всеки осем години. Ако смятате, че американската икономика се свива бързо и постоянно от 1985 г. насам, трябва да помислите отново.

Методологията на индекса Chapwood е изключително ефимерна и непрозрачна. Тя се основава на проучване сред приятелите и роднините на създателите му. Включва съмнителни статии като „федерални“, „собственост“ и „обяд“, както и неща, които почти никой не купува, като „луксозни кутии под наем“ и „уроци по конна езда“. Той претегля тези елементи според тяхната цена, а не според общата сума, която хората харчат за тях, което означава, че нещата, които поскъпват по-бързо, ще имат изключително голяма тежест в индекса. И така нататък.

Ако искате алтернативна мярка за инфлация, съществува добра такава. Нарича се Проект за милиарди цени (ВРР), поддържан от няколко професори от Масачузетския технологичен институт (MIT). BPP получава данни от онлайн търговците, за да измери цените на колкото се може повече стоки, след което ги комбинира по начин, който отчита колко всъщност харчат хората за всяка. За някои държави, като Аржентина, те установяват, че официалните правителствени инфлационни измерители наистина са доста занижени. Но за САЩ цифрите са в унисон с официалните.

Тъй като дебатът за фискалните стимули е в разгара си, можете да бъдете уверени, че правителствените данни за инфлацията са възможно най-точните. Те измерват това, което трябва. И не съществуват тайни цифри, които да показват, че инфлацията всъщност е много по-висока. Така че не позволявайте на никого да ви плаши с инфлацията - тя наистина е ниска в момента. И ако се повиши в бъдеще, официалните числа ще ни го покажат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
наистина, ама наистина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още