IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатът от изборите в Румъния бие аларма за политиците

Ако трите водещи партии не привлекат бързо вниманието на електората, етнонационалистите от AUR ще имат дълъг политически живот

16:31 | 09.12.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА/БГНЕС</em></p>

Снимка: ЕРА/БГНЕС

За някои от ултрасите на Румъния (които съставляват голяма част от подкрепата на AUR), само онези, които са чистокръвни румънци, могат да бъдат част от румънската нация. Тази философия, често наричана етнонационализъм, формира ядрото на доктрината на легионарното движение.

От неделя насам ръководството на AUR се опитва да декларира, че не са неолегионери. „Ние сме радикали, а не екстремисти“, казва Симион. Бегъл поглед към уебсайта на партията предполага обаче, че партията поне споделя вярата на движението в етнонационализма: „[Нацията] е органично цяло, свързано заедно с език, вяра и етническа принадлежност“.

Въпреки че в Румъния имаше голяма паника след изненадващия успех на AUR на изборите (партията беше основана преди по-малко от година и нито един политически анализатор не и даваше особени шансове да спечели места в парламента), малко вероятно е това да предвещава началото на екстремисткото възраждане.

За начало не етнонационализмът или иредентистките обещания за обединение на Румъния с Република Молдова печелят парламентарното представителство на AUR, местата, а далеч по-прозаичният въпрос за Covid-19. AUR се противопоставя на почти всички ограничения и омаловажава заплахата, породена от вируса.

Тъй като всички основни политически партии в Румъния се обединяват около ограничителните мерки, в политическия пейзаж трябваше да има място за група на противоположното мнение. AUR просто запълни тази празнота.

Ниската избирателна активност е по-голяма опасност

Далеч по-голямо безпокойство трябва да предизвика ниската избирателна активност, която позволи на AUR да вземе девет процента от гласовете. Това е реалната опасност за румънската демокрация, а не куп футболни поддръжници, отричащи Covid-19.

Политиците на всяка държава, в която повече от две трети от избирателите се чувстват обезправени, трябва да си зададат някои сериозни въпроси. Докато резултатът от изборите вероятно щеше да бъде почти същият при 50% избирателна активност, лидерите на трите водещи партии трябва да намерят начин да стигнат до електората и то бързо. Добавянето на личности към парламентарния изборен процес може да помогне.

Положителното в ситуацията

Трябва да се каже също, че успехът на AUR може да има две положителни страни. Първо, по-екстремистките елементи на Либералната и Социалдемократическата партии ще трябва да смекчат своята реторика в опит да имитират етнонационалистите. На второ място, успехът на AUR и сравненията с легионерите може най-накрая да върнат вниманието на обществото върху многобройните престъпления на легионерите.

През по-голямата част от последното десетилетие се провежда съгласувана и все по-успешна кампания между определени части от румънското общество за възстановяване на движението, представяйки неговите членове и съмишленици като патриоти и антикомунисти. Култ към мъченичество сега обгражда много от легионерите, прекарали живота си в румънските комунистически затвори.

Изследвания на академици като Роланд Кларк доказват несъмнено, че те със сигурност не са били светци. Той описва в книгата си, посветена на движението, погрома в Букурещ от януари 1941 г.: „Легионери започнаха да арестуват евреи на 20 януари, а на следващия следобед банди легионери нахлуха в двата най-големи еврейски квартала в Букурещ. Те натовариха около две хиляди евреи - включително деца и възрастни хора, в камиони и ги транспортираха до предварително уредени места, където ги биеха, изнасилваха и измъчваха“.

Макар и да включва привърженици на движението своите редици, AUR не е (все още, поне) заплаха за демокрацията. Румънските политици просто трябва да намерят начин да ангажират пак апатичния електорат, в противен случай - за разлика от други популистки партии, които дойдоха и си отидоха през последните 30 години, партията може да има по-дълъг живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
Whitestar
преди 3 години
Доста нееднозначно е действието на мажоритарната избирателна система. Всяка партия си има критерии и систематичен подход за съставяне на листите си с кандидати. Ако това се прави правилно, стратегията действа. А както и в самата статия се споменава, за повечето избиратели кандидатите са напълно неизвестни, което автоматично предразполага към напълно хаотиччен резултат! Анализът е добър носител на информация за румънската партия AUR и от части на другите партии, но сам по себе си е непълен и прилича на изтрел във въздуха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 3 години
Господи колко си т.ъп.:)На 20.01.21 като се закълне Байдън къде ще се гръмнеш ли, че да ни отървеш от тъ.потията си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
не движението, а партиите които направиха средата ъоксична за демокрацията са виновни... тък е същото. пак ще си изберем мутрата и дпс с макс 40% активност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
От инугаруционният комитет на САЩ.И CNN потвърждава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Аларма? А за САЩ кога аларма?!Инаугурации НЕ БУДЕТ!https://youtu.be/jQmZnrn4ggoБидона президент йокму! Опаньки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още