IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатът от изборите в Румъния бие аларма за политиците

Ако трите водещи партии не привлекат бързо вниманието на електората, етнонационалистите от AUR ще имат дълъг политически живот

16:31 | 09.12.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА/БГНЕС</em></p>

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Не относителният успех на радикална популистка партия застрашава демокрацията в Румъния, а отхвърлянето на съществуващата политическа класа.

По-малко от една трета от румънците си направиха труда да гласуват на парламентарните избори в страната на 6 декември – нещо, за което не може да бъде обвинена нито пандемията, нито липсата на гражданска отговорност. На местните избори по-малко от два месеца преди това избирателната активност беше почти 50 процента.

Местните избори в Румъния обаче са свързани с лични битки. Избирателите подкрепят конкретни кандидати за кмет и правят всичко възможно, за да гарантират, че избраникът им ще спечели. Парламентарните избори са различни: на избирателите се връчват партийни списъци, съдържащи имената на кандидатите (за някои от които едва ли са чували някога) и се  иска да подкрепят партии. Няма механизъм за изключване на кандидати от листата от подкрепа, нито за гласуване за кандидат, който е назад в списъка. Следователно няма как борбата да е за личности, всичко е за партии и влизащите в парламента нямат личен мандат, пише в свой анализ онлайн изданието Emerging Europe.

Безименни, безлични депутати

Огромното мнозинство както на най-известните, така и на най-уважаваните политици в Румъния са кметове, а не депутати или сенатори. Един от тях е Емил Бок, някога дълбоко непопулярен министър-председател, но сега изключително успешният кмет на Клуж в Трансилвания, редовно преизбиран с мнозинство. Никутор Дан в столицата Букурещ, Доминик Фриц в Тимишоара (и двамата избрани на неотдавнашните местни избори) са популярни имена сред гласоподавателите, както и Илие Болоян, бивш кмет на Орадя.

Ако попитате обаче избирателите за имената на кандидатите от партийния списък, за който те са гласували в неделя, много малко са изключенията, които познават включените в листата. Парламентарната политика в Румъния е лишена от личност. Системата е освободена от  контрола, който имат кметовете.

Поглед към някои от парламентаристите, избрани в неделя от името на популисткия, явно националистически Алианс за румънско единство (AUR - съкращението означава злато на румънски), който взе шокиращите девет процента от гласовете, е доказателство за това.

„Социална чума“

Да вземем Сорин Лаврич, сега сенатор от AUR, който пише, че „мъжете не търсят интелигентност или яснота при жените“ и че жените, които си лакират ноктите на краката, са „глупави“. По-рано тази година той каза, че завръщането на румънските роми от Западна Европа е „социална чума“.

Друг пример е Клаудиу Тарзиу, който откровено защитава насилственото легионарно движение, което беше популярно в Румъния през 30-те години и за кратко управлява страната в началото на 40-те години.

Друг от новоизбраните депутати на партията е Георге Симион, бивш лидер на една от ултрас групите на румънския национален отбор по футбол. Широко се смята, че ултрасите са отговорни за жестоките сблъсъци на иначе мирните антикорупционни демонстрации през 2017 и 2018 г.

По-рано тази година ултрасите публикуваха отворено писмо, в което призоваха Мирел Радой, треньорът на румънския отбор, да не избира родения в Португалия Марио Камора. Камора вече е румънски гражданин, но според групата на Симион изборът му би представлявал заплаха за „целостта, идентичността и символиката“ на отбора.

В писмото се добавя многозначително, че групата няма нищо лично против Камора и всъщност приветства решението му да се установи в „нашата страна“, като се подчертава „нашата“. Ако той обаче вече е румънски гражданин, значи това е и неговата страна независимо от етническата му принадлежност и месторождение.

Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
Whitestar
преди 3 години
Доста нееднозначно е действието на мажоритарната избирателна система. Всяка партия си има критерии и систематичен подход за съставяне на листите си с кандидати. Ако това се прави правилно, стратегията действа. А както и в самата статия се споменава, за повечето избиратели кандидатите са напълно неизвестни, което автоматично предразполага към напълно хаотиччен резултат! Анализът е добър носител на информация за румънската партия AUR и от части на другите партии, но сам по себе си е непълен и прилича на изтрел във въздуха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 3 години
Господи колко си т.ъп.:)На 20.01.21 като се закълне Байдън къде ще се гръмнеш ли, че да ни отървеш от тъ.потията си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
не движението, а партиите които направиха средата ъоксична за демокрацията са виновни... тък е същото. пак ще си изберем мутрата и дпс с макс 40% активност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
От инугаруционният комитет на САЩ.И CNN потвърждава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Аларма? А за САЩ кога аларма?!Инаугурации НЕ БУДЕТ!https://youtu.be/jQmZnrn4ggoБидона президент йокму! Опаньки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още